Εκδηλη είναι η ανησυχία μεταξύ των φορέων της αγοράς ακινήτων, μετά τη διαφαινόμενη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων, αλλά και του ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) και κατά το τρέχον έτος. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς, εφόσον διατηρηθεί ως έχει, θα αποτρέψει μια πιθανή ανάσχεση της έντονα πτωτικής πορείας όλων των δεικτών της αγοράς κατοικίας, από τις τιμές μέχρι τις αγοραπωλησίες. Οι φορείς της κτηματαγοράς προσδοκούσαν την εφαρμογή του νέου, ενιαίου φόρου από το 2013, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτός θα ήταν σαφώς ηπιότερος για την πλειονότητα των ιδιοκτητών, ιδίως όσων είχαν ακίνητα εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, που είναι και αυτοί που έχουν «σηκώσει» το μεγαλύτερο βάρος από πλευράς φορολογίας. Η αίσθηση αυτή είχε προκύψει από την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να διευρύνει τη φορολογική βάση, μέσω της ένταξης στον νέο φόρο και των οικοπέδων, αλλά και των εκτός σχεδίου ακινήτων, που όπως όλα δείχνουν, θα εξαιρεθούν από τη φορολογία ακινήτων για ακόμα ένα χρόνο.
Επιπλέον, «ανάσα» θα πάρουν για μερικούς ακόμα μήνες και οι κατασκευαστές κατοικιών, οι οποίοι έχουν μεγάλο απόθεμα απούλητων διαμερισμάτων. Οι τελευταίοι είχαν αποφύγει μέχρι σήμερα την επιβάρυνση μέσω του ειδικού τέλους, καθώς οι οικοδομές τους δεν ήταν συνδεδεμένες με το δίκτυο της ΔΕΗ. Με τον νέο φόρο, αυτό δεν θα ήταν πλέον εφικτό, με αποτέλεσμα πολλοί μεσίτες να εκτιμούν ότι από τους τελευταίους μήνες του 2013, πολλά από τα απούλητα νεόδμητα διαμερίσματα θα προσφέρονταν με ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις, στην προσπάθεια των κατασκευαστών να αποφύγουν τη νέα φορολογία. Σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς, ερώτημα αποτελεί και ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η χαμηλότερη επιβάρυνση των ιδιοκτητών μέσω του ειδικού τέλους που θα εφαρμοστεί φέτος, δεδομένου ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τη φορολογία ακινήτων. Αν μειωθούν οι συντελεστές του ειδικού τέλους ή, έστω, αν αυτό ισχύσει με βάση τις νέες χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές, που βέβαια ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, τότε είναι προφανές ότι τα τελικά έσοδα θα είναι χαμηλότερα από τον στόχο.
Ασφαλώς όλα τα παραπάνω μπορεί να ανατραπούν εκ νέου. Συγκεκριμένα, πρόσφατη εισήγηση στον Αρειο Πάγο κρίνει μεν το ειδικό τέλος νόμιμο, θεωρώντας ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η είσπραξή του μέσω της ΔΕΗ, αλλά μόνο επί τη βάσει ότι το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και έκτακτο, αφορώντας αποκλειστικά την περίοδο 2011-2012. Ετσι, τυχόν παράτασή του και το 2013 ενδεχομένως να βρεθεί ενώπιον δικαστικού «μπλόκου».