Ωρα μηδέν για τη ΓΣΕΕ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα συνέδριο χωρίς τη θεαματική έλευση πολιτικών αρχηγών (όπως συνέβη πριν από 3 χρόνια με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Χαλκιδική). Χωρίς χειροκροτήματα και κλακαδόρους (όπως συνέβη με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή) πριν από έξι χρόνια στο Novotel της Αθήνας. Και χωρίς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προσέδιδε -όπως έγινε στο προηγούμενο συνέδριο- την πρέπουσα αξιοπιστία στη συνδικαλιστική ομήγυρη, ολοκληρώνεται σήμερα το 35ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη. Ουδείς από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έκρινε σκόπιμο να ανηφορίσει στη Θράκη.

Η αιτία για το πιο βουβό και αμήχανο συνέδριο της ΓΣΕΕ ας αναζητηθεί σε δύο στοιχεία που κοινοποιήθηκαν τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου: Ενώ η ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στο 29% το 2013, οδηγώντας μέσα σε μία πενταετία 1.072.000 εργαζομένους εκτός παραγωγικής διαδικασίας, οι συνδρομές των οργανώσεων – μελών της ΓΣΕΕ μειώθηκαν κατά 99% μέσα στην τελευταία διετία. Μετά βίας συγκεντρώθηκαν 2.300 ευρώ μέσα στο 2012. Πολλά σωματεία δεν έχουν χρήματα ούτε για το ηλεκτρικό. Αποτέλεσμα, η ΓΣΕΕ να εξαρτάται αποκλειστικά από την κρατική κατανομή των πόρων της πρώην Εργατικής Εστίας, των μειωμένων κατά 25% (4,9 εκατ. ευρώ το 2012).

Την ώρα όμως που όλα αλλάζουν και το έδαφος κάτω από τα πόδια της ΓΣΕΕ χάνεται, κάποιες συνδικαλιστικές -κι όχι μόνο- συμπεριφορές παραμένουν ίδιες και χειρότερες. Οπως αυτές που φέρεται ότι χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ (προσφάτως επανακάμψας, μετά τη διαγραφή του, στη Ν.Δ.) Ν.Κιουτσούκης. Το βράδυ της Πέμπτης «ήλθε στα χέρια» με έτερο μέλος της ΔΑΚΕ, τον κ. K. Κατσαρό από τη ΔΕΗ, όταν αμφισβητήθηκε, σε εσωτερική διαδικασία της παράταξης, η απόλυτη αλήθεια των εσωτερικών συσχετισμών που προσδοκά, δίδοντας μάλιστα έως και σταυροδοτημένα ψηφοδέλτια στους ΔΑΚίτες, για να εκλεγούν οι 11 σύμβουλοι.

Ομως, οι «γραμμές» έχουν σπάσει προ πολλού. Με εκκρεμή τη διαδικασία εκλογής 2 εκπροσώπων εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, φημολογείται ότι η νέα παράταξη «ΕΜΕΙΣ», στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν.Φωτόπουλος, θα πριμοδοτηθεί και από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Στο νέο ψηφοδέλτιο τών προσφάτως αποσχισθέντων από την ΠΑΣΚΕ, η συμμετοχή 7 συνδικαλιστών, όπως ο Μ. Κουρουτός από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και η πρόεδρος του ΕΚΑ, Στ. Σαλουφάκου, δεν αποκλείεται να αποσπάσουν 4-5 έδρες από αυτές που παραδοσιακά κατείχε η ΠΑΣΚΕ, η οποία κατέρχεται με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο. Η εκλογή της κ. Σαλουφάκου έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα συμμαχιών με το συνδικαλιστικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ (Α.Π.). Πριν από τη διάσπαση στο συνδικαλιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, πρόθεση για την ανάληψη της θέσης του προέδρου φέρεται ότι είχαν εκδηλώσει τόσο η κ. Σαλουφάκου όσο και ο κ. Β.Μουτάφης (ΕΥΔΑΠ). Με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο αλλά χωρίς ελπίδα εκλογής κατήλθε και ο πρώην συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ στις συγκοινωνίες, κ. Ανδρ. Κολλάς, αφού περιπλανήθηκε για χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, με μία σύντομη στάση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αύξηση από τις 3 στις 4-5 έδρες αναμένεται να έχει η Α.Π. Χωρίς εκπλήξεις η ΔΑΣ (ΚΚΕ) αναμένει την εκλογή 9 συμβούλων, ενώ χωρίς προσδοκία, για έδρα, κατατέθηκε από 2 συνέδρους το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT