Εως τις 10 Απριλίου η ταυτοποίηση συντάξεων

Εως τις 10 Απριλίου η ταυτοποίηση συντάξεων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ερώτημα, για το ποιος ευθύνεται που χιλιάδες συνταξιούχοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, να παραμένει αναπάντητο, συνεχίστηκε και χθες η παραγωγή ανακοινώσεων από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με νέα προειδοποίηση για αναστολή συντάξεων.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ποιος ευθύνεται για τις μεγάλες αποκλίσεις στην απογραφή: τα Ταμεία, οι κεντρικές υπηρεσίες, η ΗΔΙΚΑ, ή οι ασφαλισμένοι μεταξύ των οποίων και χιλιάδες με πλαστά δικαιολογητικά; Το υπουργείο Εργασίας δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Ωστόσο, παραδέχεται ότι θα ταλαιπωρηθούν ασφαλισμένοι που δεν ευθύνονται γι’ αυτήν τη σύγχυση που επικρατεί με την ταυτοποίηση των στοιχείων. «Η αναστάτωση που δημιουργείται μέσα από την αναστολή των συντάξεων στο τέλος Απριλίου θα είναι προσωρινή και τελευταία, καθώς διορθώνεται άμεσα» δήλωσε χθες ο κ. Γ. Βρούτσης.

Το νέο στοιχείο που πυροδότησε μια ακόμη ανακοίνωση σε μια αλυσίδα κοινοποιήσεων τον τελευταίο μήνα, ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο υπουργείο με τη συμμετοχή διοικητών των Ταμείων, του Γενικού Λογιστηρίου και της ΗΔΙΚΑ. Ο κ. Βρούτσης έδωσε εντολή στα Ταμεία να προχωρήσουν γρήγορα στην ταυτοποίηση των στοιχείων και να ενημερώσουν, το καθένα ξεχωριστά, τους ασφαλισμένους στων οποίων τις συντάξεις δεν υπάρχουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Η νέα καταληκτική ημερομηνία για τα Ταμεία είναι η 10η Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 10 Μαρτίου είχαν εντοπιστεί μεγάλες αποκλίσεις. Συγκεκριμένα 176.364 συντάξεις (3,81% του συνόλου) δεν είχαν ΑΜΚΑ, 152.311 συντάξεις (3,46% του συνόλου) δεν είχαν ΑΦΜ, ενώ άλλες 15.882 συντάξεις δεν είχαν ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ. Υποτίθεται ότι η ταυτοποίηση των στοιχείων είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει από τις υπηρεσίες των Ταμείων. Πάντως, από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία στο Δημόσιο έχει ολοκληρωθεί.

Εκ των 447.162 (συνεχώς μεταβαλλόμενος αριθμός) που ελάμβαναν σύνταξη, τελικώς δεν απεγράφησαν 2.277 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 1.018 αφορούν σε συνταξιούχους ΟΓΑ/Εθνικής Αντίστασης και για τις οποίους διεκόπη η καταβολή της σύνταξης.

Το δημοσιονομικό όφελος που έχει προκύψει από την ολοκλήρωση της απογραφής, τον Οκτώβριο του 2012, είναι 705.855 ευρώ ανά μήνα. Από την απογραφή διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.031 συνταξιούχων, με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους.

Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις είναι 26.119.279 ευρώ. Από την αναζήτηση βρέθηκε το ποσό των 13.666.014 ευρώ.

Για το υπόλοιπο ποσό γίνεται αναζήτηση από την Υπηρεσία περίπτωση προς περίπτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή