Ξεπερνούν τα 150 εκατ. τα δάνεια σε μικρομεσαίες από ΕΤΕπ

Ξεπερνούν τα 150 εκατ. τα δάνεια σε μικρομεσαίες από ΕΤΕπ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια άνω των 150 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής από ελληνικές τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε εφαρμογή του προγράμματος παροχής δανείων σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΕΤΕπ που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2012, προβλέπει τη χορήγηση συνολικά 440 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών Εθνική, Alpha και Παγκρήτια.

Οι τρεις τράπεζες έχουν υπογράψει συμβάσεις με την ΕΤΕπ, για κεφάλαια συνολικού ύψους, αντίστοιχα, 250 εκατ., 140 εκατ. και 50 εκατ. ευρώ.

Από τα 440 εκατ. ευρώ η ΕΤΕπ έχει ήδη εκταμιεύσει προς τις τρεις τράπεζες 212,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 60 εκατ. ευρώ προς την Εθνική, 140 εκατ. ευρώ προς την Alpha και 12,5 εκατ. ευρώ προς την Παγκρήτια. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, που κοινοποίησαν στην ΕΤΕπ δύο από τις τρεις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι εκταμιεύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις φθάνουν στα 149,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 140 εκατ. ευρώ είναι από την Alpha και 9,9 εκατ. ευρώ από την Παγκρήτια. Δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό οι εκταμιεύσεις από την Εθνική, τα στοιχεία για τις οποίες αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, μέχρι στιγμής έχουν δανειοδοτηθεί από την ΕΤΕπ μέσω των ελληνικών τραπεζών μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους κλάδους της μεταποίησης, της ενέργειας, του τουρισμού, του εμπορίου, των κατασκευών, της πληροφορικής, των εξορύξεων, της γεωργίας και των μεταφορών.

Συνολικά εντός του 2013 η ΕΤΕπ αναμένεται να διοχετεύσει ρευστότητα άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ο κύριος όγκος των χρημάτων εντός του 2013, αναμένεται να διοχετευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχει συσταθεί με συνολικά κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, ενώ εντός του Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, για το οποίο η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει διευκόλυνση 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να στηρίξει εμπορικές συναλλαγές συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Εντός του 2013 αναμένεται επίσης η ενεργοποίηση του δανείου ύψους 650 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί για την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, ενώ πρόσθετη χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ θα διοχετευθεί για την Ολυμπία Οδό. Στα ποσά που πρόκειται να διατεθούν στην τρέχουσα χρονιά προστίθεται δάνειο 250 εκατ. ευρώ για την Αττικό Μετρό, δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, ενώ στα 360 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Jeremie για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή