Πόσο κοστίζουν τα πακέτα διάσωσης για τους πολίτες

Πόσο κοστίζουν τα πακέτα διάσωσης για τους πολίτες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 10 δισ. ευρώ που θα δανείσουν τα κράτη–μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Κύπρο για τη διάσωση της οικονομίας της είναι μακράν η μικρότερη διάσωση στην ιστορία της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, παρατηρεί το βρετανικό περιοδικό Economist. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη του τον πληθυσμό και το ΑΕΠ κάθε χώρας, τότε η εικόνα αλλάζει δραστικά. Τα 10 δισ. ευρώ της κυπριακής διάσωσης αντιστοιχούν σε 12.500 ευρώ ανά κάτοικο της Κύπρου, ποσό πολύ χαμηλότερο από τις 21.657 ευρώ που αντιστοιχούν σε κάθε Ελληνα τα 246 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει σε μορφή δανείων η χώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η Ιρλανδία θα λάβει συνολικά 67 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ποσό που αντιστοιχεί σε 14.989 ευρώ για κάθε Ιρλανδό. Η οικονομική διάσωση της Πορτογαλίας το 2011 αντιστοιχεί σε δανεισμό 7.306 ευρώ ανά Πορτογάλο, ποσό πολύ μικρότερο αναλογικά απ’ αυτό που δανείστηκαν Ελλάδα, Ιρλανδία και Κύπρος. Η φθηνότερη διάσωση στην ιστορία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ήταν έως σήμερα η μερική διάσωση των ισπανικών τραπεζών το 2012.

Για την επανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος θα διατεθούν μέχρι 100 δισ. ευρώ, αποφάσισε πέρυσι το Eurogroup, ενώ μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 40 δισ. ευρώ. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κάθε οικονομική διάσωση ισούται περίπου με το 50% του ΑΕΠ κάθε χώρας που έλαβε βοήθεια. Τα δύο πακέτα βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα ισούνται με το 110% του ΑΕΠ της, η ιρλανδική και πορτογαλική αποτελεί λίγο λιγότερο από το 50% του ιρλανδικού και πορτογαλικού ΑΕΠ και η κυπριακή λίγο πάνω από το 50%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT