Στην ελληνική πραγματικότητα «προσγειώνεται» η κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Την επόμενη εβδομάδα επανέρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και οι επικεφαλής της για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ώστε να αποδεσμευτούν τα 2,8 δισ. ευρώ που αποτελούν τη δόση του Μαρτίου, αλλά και τα 6 δισ. ευρώ που είναι η επόμενη δόση.
Στόχος είναι στις 4 Απριλίου να εγκριθεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για το πρόγραμμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για το πόσοι θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά ώς το τέλος του 2014. Για την άλλη δόση (6 δισ. ευρώ), στόχος είναι να ανάψει το «πράσινο φως» για τα 4,2 δισ. ευρώ (μερίδιο της Ευρωζώνης) στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 12 Απριλίου, ενώ το μερίδιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (1,8 δισ. ευρώ), αναμένεται να εγκριθεί στις αρχές Μαΐου. Αν και το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδριάσει στις 25 Απριλίου, εκτιμάται ότι ακόμα και στην περίπτωση που όλα τα ανοικτά ζητήματα «κλείσουν» γρήγορα, δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του ΔΝΤ για να εγκριθεί και θα παραπεμφθεί στη συνεδρίαση του συμβουλίου στις αρχές Μαΐου.
Ωστόσο, για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, θα πρέπει να δοθούν λύσεις στα εκκρεμή θέματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκύψει και ένα δημοσιονομικό «κενό» της τάξης των 900 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2013-2014.
Σε κάθε περίπτωση, τα «ανοικτά μέτωπα» που θα πρέπει να κλείσουν με την άφιξη της τρόικας είναι τα εξής:
1. Ολοκλήρωση σχεδίου κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αναλάβει τον έλεγχο των συζητήσεων από ελληνικής πλευράς. Πριν διακοπεί η αποστολή της τρόικας, η κυβέρνηση είχε προτείνει την οριστική αποχώρηση 5.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 από τους 25.000 εργαζόμενους που θα τεθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν ικανοποίησε την τρόικα που ζητεί τη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, μία κίνηση που αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση είναι η αλλαγή του συστήματος τοποθέτησης διευθυντών. Δηλαδή, να μην είναι βασικό κριτήριο ο χρόνος υπηρεσίας για να γίνει κάποιος διευθυντής, αλλά η επαγγελματική κατάρτισή του και οι πραγματικές ικανότητές του.
2. Κατάργηση του τέλους επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αντικατάστασή του από τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο τρόπο είσπραξης του νέου ενιαίου φόρου. Αποτέλεσμα είναι να τίθενται εν αμφιβόλω τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων και η τρόικα να ζητεί τη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ. Το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε τη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και για φέτος με κάποιες ελαφρύνσεις, αλλά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιδρούν, με αποτέλεσμα να μην έχει κλείσει ακόμα το θέμα.
3. Δημοσιονομικό «κενό». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα εντόπισε «τρύπα» της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει τέτοια πρόβλεψη από την πλευρά της τρόικας. Αντιθέτως, σημειώνουν ότι η αρχική τους εκτίμηση για «κενό» της τάξης του 1,9 δισ. ευρώ έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα 900 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο αφορά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, αλλά και μέτρα που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί αν και έχουν αποφασιστεί (όπως κρατήσεις από διάφορα ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ.).
Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν δύο επιπλέον προβλήματα. Πρώτον, την είσπραξη των κεφαλαίων από τις τράπεζες στο πλαίσιο της κρατικής βοήθειας που έχει δοθεί με προνομιούχες μετοχές για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και δεύτερον την καταβολή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
4. Αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού. Ανοικτό παραμένει το θέμα των αρμοδιοτήτων της νέας γενικής γραμματείας εσόδων, αλλά και της αναμόρφωσης του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
5. Ρυθμίσεις χρεών προς ασφαλιστικά Ταμεία και εφορίες. Οι ρυθμίσεις αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Μάιο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επέλθει συμφωνία στις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων. Ωστόσο, το θέμα θα κλείσει οριστικά στις συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά στις δόσεις (εάν θα είναι 36 ή 48).