Οι προϋποθέσεις που χορηγείται η έκτακτη χρηματοδότηση ELA

Οι προϋποθέσεις που χορηγείται η έκτακτη χρηματοδότηση ELA

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμιά δυνατότητα δεν είχε η Τράπεζα της Ελλάδος να χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα του μηχανισμού παροχής έκτακτης χρηματοδότησης, Emergency Liquidity Assistance – ELA, για τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών. Το ELA παρέχεται μετά σχετική έγκριση της ΕΚΤ και δίδεται μόνο για τη στήριξη τραπεζών που έχουν έδρα τη χώρα-μέλος που κάνει χρήση του μηχανισμού. Επιπλέον, προϋπόθεση για τη χορήγηση της έκτακτης ρευστότητας είναι η τράπεζα λήπτης της βοήθειας να θεωρείται φερέγγυα.

Η έκτακτη χρηματοδότηση παρέχεται σύμφωνα με πάγια πρακτική του ευρωσυστήματος από την κεντρική τράπεζα κάθε χώρας σε τράπεζες που έχουν την έδρα τους στη χώρα αυτή. Αποτελεί ύστατο καταφύγιο και χορηγείται στις περιπτώσεις που για κάποιους λόγους μια χώρα-μέλος απολέσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη βασική χρηματοδοτική γραμμή της ΕΚΤ. Η ΤτΕ μπορεί σε συνεργασία με την ΕΚΤ να χορηγεί έκτακτη ρευστότητα σε τράπεζες υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν έδρα την Ελλάδα. Ωστόσο, τόσο η CPB όσο η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα δεν είχαν την έδρα τους στην Ελλάδα, αλλά λειτουργούσαν ως υποκαταστήματα των αντίστοιχων κυπριακών τραπεζών και εποπτεύονταν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Δεδομένου ότι το ELA βαρύνει με κινδύνους την ίδια την κεντρική τράπεζα και το Δημόσιο της χώρας που το χορηγεί (στον βαθμό που καλύπτεται από κρατική εγγύηση), δεν παρέχεται σε υποκαταστήματα ξένων τραπεζών. Τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών καλύπτονται για τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες από την κεντρική τράπεζα της χώρας προέλευσης και στην περίπτωση της Κύπρου από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Πολύ περισσότερο, το ELA δεν παρέχεται από τις κεντρικές τράπεζες σε κυβερνήσεις, αφού κάτι τέτοιο θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση που απαγορεύεται από τη Συνθήκη. Οπως σημειώνουν πηγές της ΤτΕ στην «Κ», μολονότι δεν ήταν υποχρεωμένη να παράσχει ELA ούτε σε θυγατρικές ξένων τραπεζών, έδωσε έκτακτη χρηματοδότηση σε κυπριακή τράπεζα, συγκεκριμένα στην Επενδυτική Τράπεζα, η οποία έχει έδρα την Ελλάδα. Πηγές της ΤτΕ διευκρινίζουν ότι ουδέποτε ζητήθηκε από την κυπριακή πλευρά να προχωρήσει η Ελλάδα στη χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών με ELA καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί κίνηση εκτός φάσματος δυνατοτήτων μιας χώρας-μέλους του ευρωσυστήματος.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τη Διοίκηση της ΤτΕ, η Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου είχε ζητήσει τη θυγατροποίηση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα. Ο κ. Προβόπουλος είχε τότε συμφωνήσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα γινόταν διαγνωστική άσκηση για τα χαρτοφυλάκια δανείων των καταστημάτων, αντίστοιχη με αυτή που είχε διεξαχθεί για όλες τις ελληνικές τράπεζες από την BlackRock, και θα σχηματίζονταν όλες οι αναγκαίες προβλέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή