Στην Πειραιώς τα υποκαταστήματα CPB, Κύπρου και Ελληνικής Τράπεζας

Στην Πειραιώς τα υποκαταστήματα CPB, Κύπρου και Ελληνικής Τράπεζας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά θα ανοίξουν σήμερα τα υποκαταστήματα των τριών, πρώην κυπριακών, τραπεζών στην Ελλάδα, που από χθες βρίσκονται στον έλεγχο του ομίλου Πειραιώς. Σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, τα καταστήματα θα λειτουργούν κανονικά, θα προσφέρουν όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών, ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις.

Η συμφωνία υπογράφτηκε χθες το μεσημέρι και η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το σύνολο των καταθέσεων, των δανείων και των καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας. Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια και οι καταθέσεις των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (leasing, factoring και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος – IBG). Για την απόκτηση των τριών τραπεζών η Τράπεζα Πειραιώς θα καταβάλει στην κυπριακή πλευρά 524 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί επιπλέον στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Με τη συμφωνία τερματίζεται η αγωνία χιλιάδων πελατών των τριών τραπεζών οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες φοβούνταν τα χειρότερα για την τύχη των καταθέσεών τους εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο.

Στελέχη της τράπεζας Πειραιώς σημειώνουν στην «Κ» ότι η απόκτηση και των τριών τραπεζών από ένα ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα ήταν προϋπόθεση που είχε τεθεί από το Eurogroup, ενώ υπογραμμίζουν ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής καθοριστική ήταν η συμβολή του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η συμφωνία καταρτίσθηκε σε συνέχεια πρότασης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων και των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που απηύθυναν προς τις ελληνικές τράπεζες η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η συμφωνία διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνδράμει την Κύπρο στην αντιμετώπιση της κρίσης και εξασφαλίζει τους καταθέτες, πελάτες και υπαλλήλους των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων αυτών, το συνολικό ενεργητικό του ομίλου Πειραιώς ανέρχεται σε 95 δισ. ευρώ με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους. Στελέχη του ομίλου υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι η Πειραιώς διαθέτει μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία στην εξαγορά και επιτυχή ενσωμάτωση τραπεζών, καθώς έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία περισσότερες από 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαδικασία στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ήταν η Barclays Bank PLC μέσω της επενδυτικής της Τράπεζας, η Deutsche Bank AG LondoBranch και η Lazard Frères.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει συμφωνήσει με τον πορτογαλικό όμιλο Millennium για την εξαγορά της θυγατρικής του στην Ελλάδα και αναμένεται η έγκρισή της εξαγοράς απο τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Επίσης, τον περασμένο Ιούλιο η Πειραιώς ανακοίνωσε την εξαγορά των υγιών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ λίγους μήνες μετά πέτυχε την εξαγορά και της Geniki Bank από τη Societe Generele.

Με τις προσθήκες αυτές ο όμιλος Πειραιώς ενισχύει αποφασιστικά τη θέση του αναρριχώμενος στη δεύτερη θέση. Στη πρώτη θέση της αγοράς βρίσκεται η Εθνική – Eurobank με ενεργητικό 170 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Πειραιώς με ενεργητικό άνω των 100 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με ενεργητικό 80 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή