Ανοικτό συνεχίζει να παραμένει το θέμα της διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξη της τρόικας.
Κι ενώ οι τελικές προτάσεις και για τα δύο υπουργεία, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, βρίσκονται ήδη από το βράδυ της Τετάρτης στο γραφείο του πρωθυπουργού δεν υπάρχει ένδειξη που να συνηγορεί σε μια αλλαγή της στάσης της τρόικας στα σημεία αιχμής της νέας, ύστατης, ρύθμισης διακανονισμού των οφειλών ύψους 70 δισ. ευρώ συνολικά. Εξ αυτών στα 15 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές προς τους ασφαλιστικούς φορείς με το 95% να μοιράζεται σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.
Διαφοροποιήσεις
Παρόλο που όλα έδειχναν ότι οι ρυθμίσεις είχαν κλειδώσει, το υπουργείο Εργασίας, υπό την πίεση της αναζήτησης πόρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2013, επανήλθε στις αρχικές του προτάσεις με τις οποίες ναι μεν αποδέχεται ενιαίους κανόνες και κοινό πλαίσιο με τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά προτάσσοντας την ιδιομορφία των ασφαλιστικών οφειλών και την ανομοιογένεια των εργοδοτών (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) επιμένει στις εξής διαφοροποιήσεις από τη συνολική ρύθμιση:
– Οι μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης να ανέρχονται στις 48 (κάτι που δέχεται η τρόικα) ή να φτάσει και τις 51, αλλά να μην είναι ισόποσες, έτσι ώστε τα υψηλότερα ποσά να καταβληθούν μεταγενέστερα και να εξυπηρετηθεί κανονικά η είσπραξη των τρεχουσών εισφορών που παρέχει 18 δισ. ευρώ στο σύστημα ετησίως.
– Οι μηνιαίες δόσεις να καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31.12.2012. Το ποσοστό αυτό θα διαφοροποιείται από 1% το πρώτο δωδεκάμηνο της ρύθμισης και έως 3% στο έτος εξόφλησης.
– Να υπάρξουν ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ που θα υποχρεωθούν να δώσουν εμπράγματες εγγυήσεις και να διακινδυνεύσουν κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εάν δεν τηρήσουν τους όρους της ρύθμισης από την οποία άπαξ και εκπέσουν δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία.
– Η έναρξη της ρύθμισης να γίνει όσο το δυνατόν πιο αργά και να αφορά αποκλειστικά όλους όσοι εξυπηρετούν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές.
Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι θα καταφέρει να εισπράξει (σε βάθος τετραετίας) έστω και 3 δισ. ευρώ από το σύνολο των 17 δισ. ευρώ οφειλών ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι μπορούν να εισπραχθούν περί τα 3,7 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει 48 ισόποσες δόσεις, ενώ προβλέπεται να υπαχθούν σε αυτήν όσοι αποδεδειγμένα μπορούν να πληρώσουν βάσει εγγυήσεων και δικαιολογητικών που θα μπορούν να πιστοποιηθούν. Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών προβλέπεται η μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων, όταν σε παλαιότερες ρυθμίσεις προβλεπόταν μείωση έως και 100%. Υπενθυμίζεται ότι και για τις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου στο 8,75%.