ΑΙΓΑΙΟ
Πώς επηρεάστηκε από τα ηφαίστεια
Η γεωτεκτονική διαμόρφωση του Αιγαίου και η ηφαιστειότητά του είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.00 στο Κέντρο Επιστημών «Νόησις». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το «Νόησις», με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τον ρόλο που έπαιξε η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη διαμόρφωση του Αιγαίου, αλλά και την παρουσίαση των μεγάλων ενεργών ηφαιστείων του Αρχιπελάγους. Ομιλητές είναι ο κ. Σπύρος Παυλίδης, καθηγητής Γεωλογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο κ. Μιχάλης Φυτίκας, ομότιμος καθηγητής Ηφαιστειολογίας και Γεωθερμίας στο Αριστοτέλειο, και ο κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΠΟΥ: Κέντρο «Νόησις»
ΠΟΤΕ: 30 Μαρτίου
www.noesis.edu.gr
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η ζωή των δέντρων
«Η Ζωή του Δεντρούλη» ονομάζεται η νέα παράσταση για παιδιά, που ενέταξε το Ιδρυμα Ευγενίδου στο πρόγραμμα προβολών του Πλανηταρίου. Μετατρέποντας τον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου άλλοτε σε λιβάδι κι άλλοτε σε κορμό δέντρου, η παράσταση αποκαλύπτει τη ζωή των δέντρων. Ετσι, με τρόπο απλό και διασκεδαστικό, που όμως δεν στερείται επιστημονικής ορθότητας, περιγράφει πώς μεγαλώνουν τα δέντρα, πώς τρέφονται, και κυρίως πώς προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά για τη ζωή όλων μας: το οξυγόνο και τη γλυκόζη.
ΠΟΥ: Ευγενίδειο Ιδρυμα
ΠΟΤΕ: Κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο
www.eugenfound.edu.gr
ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
Στον κόσμο των απολιθωμάτων
Σε ένα ανοιξιάτικο «ταξίδι» στον κόσμο των απολιθωμάτων προσκαλεί το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ομιλίες από εξειδικευμένους επιστήμονες και επιστημονικές ενημερώσεις για τα εκθέματα. Ειδικά για τους μικρούς φίλους της παλαιοντολογίας, ηλικίας 7-15 ετών, το Μουσείο έχει προγραμματίσει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα («Ο μικρός Ανασκαφέας», «Συντηρώντας έναν θησαυρό»), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν τη δική τους «ανασκαφή» και να γνωρίσουν τις κυριότερες μεθόδους συντήρησης των απολιθωμάτων. Η γενική είσοδος είναι 2 ευρώ, ενώ για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210-7274086 (καθημερινές πρωί).
ΠΟΥ: Μουσείο Παλαιοντολογίας (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου)
ΠΟΤΕ: Κάθε Κυριακή από 31 Μαρτίου έως 26 Μαΐου (εκτός της Κυριακής του Πάσχα)
http://paleo-museum.uoa.gr/paleontology