Εν συντομία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτάσεις ΣΒΒΕ για τόνωση της αγοράς και της οικοδομής

Παρέμβαση με σειρά προτάσεων προκειμένου να αναχαιτισθεί η κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία έχει μειωθεί κατά 85% τα τελευταία οκτώ χρόνια και την τελευταία τριετία υποχωρεί με ρυθμό 35% ετησίως, πραγματοποίησε χθες, με την αποστολή σχετικού υπομνήματος, ο Σύνδεσμός Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Αποδέκτες του υπομνήματος ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκης, τους οποίους ο ΣΒΒΕ καλεί να λάβουν μέτρα, δεδομένου ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έχει χαθεί σχεδόν το 50% των θέσεων εργασίας στον κλάδο της οικοδομής. Ο ΣΒΒΕ κάνει λόγο για ανάγκη άμεσης μείωσης του φόρου μεταβίβασης, από το 8%-10% που ισχύει σήμερα σε έναν ενιαίο συντελεστή 3%-5%, σε συνδυασμό με τη μείωση των συμβολαιογραφικών εξόδων. Επίσης, ζητεί την άμεση μείωση στο 13% του ΦΠΑ που εφαρμόζεται στην πώληση νεόδμητων ακινήτων (όσα έχουν οικοδομηθεί με άδειες από 1η Ιανουαρίου 2006). Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθεί το κόστος αγοράς νέων ακινήτων κατά περίπου 8%, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην επανεκκίνηση των αγοραπωλησιών νέων ακινήτων. Οσον αφορά τις υπό κατάρτιση νέες αντικειμενικές αξίες, ο ΣΒΒΕ προκρίνει τη μείωση και εναρμόνισή τους με τις τρέχουσες εμπορικές τιμές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 35% από το 2007 μέχρι σήμερα. Για τον υπολογισμό του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, ο ΣΒΒΕ ζητεί να λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης, η παλαιότητα και η χρήση, πάντοτε με γνώμονα το να μην αποτελεί αντικίνητρο η απόκτηση ακινήτου.

Νέα μείωση του δείκτη τιμών νέων κτιρίων

Πτώση της τάξεως του 0,8% κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών κατασκευής νέων κτιρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2012 προς το 2011, η πτώση δεν είχε ξεπεράσει το 0,3%. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τέταρτο τρίμηνο του 2012, ο γενικός δείκτης του πρώτου φετινού τριμήνου μειώθηκε κατά 0,2%. Ο μέσος δείκτης του 12μήνου Απριλίου 2012-Μαρτίου 2013 σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,7%, συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου 2011-Μαρτίου 2012, ενώ κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα η πτώση ήταν οριακή και δεν είχε ξεπεράσει το 0,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή