ΑΠΟΨΗ : Η συζήτηση περί GREXIT έχει ατονήσει

ΑΠΟΨΗ : Η συζήτηση περί GREXIT έχει ατονήσει

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, δεν θα αναπτύξουμε οικονομικά επιχειρήματα. Αντιθέτως, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στη συζήτηση/σχολιασμό περί GREXIT στο Twitter, το Facebook και τα blogs. Σε αυτή την ανάλυση εστιάζουμε στη λέξη «GREXIT» που σημαίνει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Η συζήτηση περί GREXIT στα παραπάνω μέσα κοινωνικής δικτύωσης από επαγγελματίες δημοσιογράφους, οικονομολόγους, πολιτικούς (και όχι μόνον) επηρεάζει αλλά και καθοδηγεί την κοινή γνώμη και αποτελεί, τουλάχιστον συναισθηματικά, τον πιο σαφή και έντονο τρόπο εκδήλωσης διεθνούς ενδιαφέροντος (σε αντίθεση με άλλες συζητήσεις τύπου, για παράδειγμα, «Greek debt crisis») ως προς την πιθανότητα παραμονής (ή μη) της χώρας μας στο ευρώ.

Σε διεθνές επίπεδο παρατηρούμε ότι η συζήτηση περί GREXIT ήταν σχεδόν μηδενική μέχρι τις αρχές του 2012. Παρουσίασε σημαντική άνοδο τον Φεβρουάριο του 2012 όταν νέο πακέτο διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ συνοδεύτηκε από «κούρεμα» του υπό ιδιωτικής κατοχής χρέους, νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Η συζήτηση έφθασε στο μέγιστο στη διάρκεια του Μαΐου 2012 όταν οι πρόωρες εθνικές εκλογές οδήγησαν σε προσωρινή ακυβερνησία και ενέτειναν τον κίνδυνο εγκατάλειψης του συμφωνημένου πακέτου διάσωσης. Εκτοτε (και ειδικά μετά τις εκλογές του Ιουνίου που οδήγησαν σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας), ακολούθησε μια ξεκάθαρα πτωτική πορεία με διακυμάνσεις έτσι ώστε από τον Απρίλιο 2013 η συζήτηση περί GREXIT να λαμβάνει σχεδόν μηδενική τιμή.

Προσπαθούμε, για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, να ποσοτικοποιήσουμε τη σχέση μεταξύ του επενδυτικού κινδύνου (spread μεταξύ της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού) και της συζήτησης GREXIT στο κοινωνικό δίκτυο βάσει ενός οικονομετρικού υποδείγματος (Vector Autoregressive model) το οποίο εξετάζει τη σχέση αιτιότητας μεταξύ των δύο αυτών μεταβλητών.

Μια αποκλιμάκωση στο spread οδηγεί σε μεγάλη απώλεια ενδιαφέροντος ως προς τη συζήτηση περί GREXIT. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτέλεσμα της ανάλυσής μας όμως έγκειται στο ότι μια μεγάλη μείωση του διαδικτυακού ενδιαφέροντος ως προς την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ οδηγεί και αυτό σε αποκλιμάκωση του spread μέχρι και 270 μονάδες βάσης σε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών.

* Ο κ. Κ. Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool.

** Ο κ. Θ. Παναγιωτίδης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή