ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για τις λήξεις των ομολόγων του Μαΐου

Υπό την απειλή χρηματοδοτικού κενού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το ενδεχόμενο έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων για να καλύψει μέρος των λήξεων ελληνικών ομολόγων εντός του Μαΐου. Στις 20 Μαΐου λήγουν ομόλογα συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτομέρεια που δημιουργεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο. Από τα 5,6 δισ. ευρώ, τα 4 δισ. ευρώ βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και το υπόλοιπο ποσό (1,6 δισ. ευρώ) στα χαρτοφυλάκια των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών (ΕθΚΤ). Οι τελευταίες είχαν αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα πριν ξεσπάσει η κρίση και, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο, θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετάθεσης των λήξεων των τίτλων αυτών (γνωστά ως ΑΝFΑ).

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, καμία από τις ΕθΚΤ δεν έχει λάβει την απόφαση αυτή, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πρέπει να τα αποπληρώσει, αν και στον αρχικό σχεδιασμό του χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας είχε προβλεφθεί να μην καταβληθεί το σχετικό ποσό. Ετσι, προκύπτει ένα χρηματοδοτικό «κενό», το οποίο πρέπει να καλυφθεί με κάποιο τρόπο για να μη δημιουργηθεί νέα αναταραχή με το ελληνικό χρέος.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι οικονομικό επιτελείο και τρόικα έχουν προκρίνει τη λύση μιας έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων έως τις 14 Μαΐου. Και αυτό, γιατί το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να συνεδριάσει μετά τις 20 Μαΐου για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης που του αναλογεί (1,8 δισ. ευρώ). Απόφαση οριστική δεν έχει ληφθεί ακόμα, αλλά όσο περνάει ο καιρός η λύση της έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων «κερδίζει πόντους». Οπως άλλωστε είχε συμβεί και πέρυσι σε αντίστοιχη περίπτωση.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να καλυφθεί η όποια «τρύπα» από μια εμπροσθοβαρή εκταμίευση των δόσεων από την Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθειες ώστε στις 13 Μαΐου που συνεδριάζει το Eurogroup να εγκριθεί και η εκταμίευση των 3,2 δισ. ευρώ που αποτελούν τη δόση του δευτέρου τριμήνου του 2013, ακόμα κι αν δεν έχει πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος της τρόικας επί της πορείας του Μνημονίου.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο. Οπως δύσκολο -αλλά όχι απίθανο- είναι να εκταμιευτεί η δόση του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ την ερχόμενη Δευτέρα. Μεθαύριο, συνεδριάζει το Euroworking Group και εφόσον έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, πιθανόν να ανάψει το «πράσινο φως» για τα 2,8 δισ. ευρώ. Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι να εγκριθούν οι εκταμιεύσεις των 2,8 δισ. ευρώ και των 4,2 δισ. ευρώ (μερίδιο της Ευρωζώνης στη δόση του πρώτου τριμήνου) στις 13 Μαΐου από το Εurogroup.

Πέρα από το θέμα των ANFA που δημιουργούν πρόβλημα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, προβληματισμό δημιουργούν και οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις χρησιμοποιούνται μεν για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά σε ταμειακή βάση υπολογίζονται και για την κάλυψη τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2013 θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί 272 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού έχουν εισπραχθεί λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ.