Ακριβή στο αέριο, φθηνότερη στο ρεύμα

Ακριβή στο αέριο, φθηνότερη στο ρεύμα

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς την τιμή του φυσικού αερίου είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ταυτόχρονα, είναι η τέταρτη φθηνότερη στα οικιακά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία όμως πέρυσι αυξήθηκαν σημαντικά (15%). Από την αρχή του 2013 αναπροσαρμόστηκαν ήδη μία φορά, κατά 9,2%, θα συνεχίσουν, δε, να αυξάνονται, καθώς από τον Ιούλιο απελευθερώνονται προκειμένου να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής. Παρά τη χαμηλή, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. τιμή, η αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν είναι εμφανής. Οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν φτάσει σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις διακανονισμού έχουν ανέλθει σε 800.000 και αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατ. έως το τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η υψηλή τιμή είναι απόρροια αφ’ ενός μεν της υψηλότερης τιμής προμήθειας από τον βασικό προμηθευτή, τη ρωσική Gazprom, και αφ’ ετέρου της μονοπωλιακής δομής της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή