Ανεβάζει «στροφές» το οικονομικό επιτελείο ενόψει της έλευσης των επικεφαλής της τρόικας, ώστε να προλάβει να έχει έτοιμες τις ελληνικές προτάσεις για τα μείζονος σημασίας θέματα και να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση του ελέγχου.
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δεν θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς το αργότερο μέχρι την Κυριακή θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τα κρίσιμα υπουργεία η στάση της ελληνικής κυβέρνησης τουλάχιστον στα ζητήματα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και στον τρόπο κάλυψης των ελλειμμάτων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί να βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας (αντί για το Σάββατο, 29 Ιουνίου, που αναμενόταν η άφιξή τους) και να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις. Ο κ. Στουρνάρας θα έχει σήμερα ραντεβού με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, ενώ τις επόμενες μέρες οι διεργασίες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου με τα επιτελεία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας αναμένεται να ενταθούν.
Προς το παρόν, η τρόικα δεν έχει δείξει τις διαθέσεις της αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει στα ελληνικά αιτήματα. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις συζητήσεις της επόμενης εβδομάδας είναι:
1. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο. Μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάσει στην τρόικα τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Τέτοιο σχέδιο δεν είναι έτοιμο και η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει μικρή παράταση από την τρόικα, δεδομένης και της αλλαγής πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι γνωστό εάν η τρόικα θα δεχθεί να δώσει περιθώριο λίγων ημερών ή μηνών για να εκπληρωθεί αυτή η δράση από την ελληνική πλευρά.
2. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού. Σε πρώτη φάση θα συζητηθεί το κενό του 2013 που υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και προέρχεται κυρίως από την κακή οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ. Ενας τομέας (υπουργείο Υγείας) στον οποίο υπήρξε επίσης αλλαγή της πολιτικής του ηγεσίας. Το πρόβλημα σε αυτό το ζήτημα είναι ότι η τρόικα επιδιώκει να δοθεί μία οριστική λύση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ και όχι μία προσωρινή. Και αυτό γιατί εκτιμά ότι το θέμα του ΕΟΠΥΥ μπορεί να ανακύψει και τον Σεπτέμβριο ή στα τέλη του έτους.
Παράλληλα, τρόικα και οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να συζητήσουν για το δημοσιονομικό κενό του 2014 που υπολογίζεται επίσης σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εάν συμφωνηθεί ο τρόπος κάλυψης του κενού του 2013, ενδέχεται η συζήτηση για το 2014 να μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, ώστε να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση του τρέχοντος ελέγχου. Αλλωστε, στον έλεγχο του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προσδιοριστούν τα νέα μέτρα του 2015 – 2016 στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού και του νέου Μεσοπρόθεσμου. Οπότε, εκεί ενδέχεται να ενταχθεί και η συζήτηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.
3. Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΦΑ). Από τον νέο ΕΦΑ έχει υπολογιστεί να εισπραχθούν 3,2 δισ. ευρώ εντός του 2014. Ωστόσο, το σχέδιο που παρουσιάστηκε δεν έπεισε την τρόικα ότι εξασφαλίζεται η είσπραξη του ποσού αυτού, με αποτέλεσμα η συζήτηση να συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο και να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα τρία αυτά θέματα είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για να κλείσει ο έλεγχος της τρόικας εγκαίρως (έως τις 7 Ιουλίου) και να ανάψει το «πράσινο φως» έως το τέλος Ιουλίου για τις δόσεις συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να κλείσουν την επόμενη εβδομάδα, όπως η πώληση των Proton Bank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και η αλλαγή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για να περιοριστούν οι αστοχίες από τον φετινό στόχο.