Σε τιμή ευκαιρίας πουλήθηκε το City Gate

Σε τιμή ευκαιρίας πουλήθηκε το City Gate

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτικό των μεγάλων ευκαιριών, αλλά και του υψηλού ρίσκου που συνοδεύει την αγορά επαγγελματικών ακινήτων στην ελληνική αγορά, αποτελεί το τίμημα της πώλησης του εμπορικού κέντρου City Gate στη Θεσσαλονίκη. Οπως προκύπτει, το αυστραλιανών συμφερόντων επενδυτικό fund της APN πούλησε το ακίνητο των σχεδόν 87.000 τ.μ. (συνολικής επιφάνειας) αντί ποσού της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ, στο οποίο μάλιστα περιλαμβάνονται και οι υποχρεώσεις της City Gate Α.Ε., εταιρείας που διαχειριζόταν το ακίνητο. Αγοραστής είναι ο όμιλος της Carrefour-Μαρινόπουλος, που μάλιστα διατηρεί και κατάστημα της ομώνυμης αλυσίδας σε όμορο οικόπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου, το οποίο βρίσκεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, είχαν απαιτηθεί συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο έπληξαν τις πωλήσεις των καταστημάτων του κέντρου. Η APN είχε αποκτήσει το εμπορικό κέντρο το 2006, από κοινού με ένα χαρτοφυλάκιο 16 σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Carrefour Μαρινόπουλος, καταβάλλοντας συνολικό τίμημα της τάξεως των 135 εκατ. Σήμερα, το κέντρο παραμένει σε λειτουργία, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό των εκμισθώσιμων χώρων του παραμένει κενό. Η μεγαλύτερη αποχώρηση αφορά στην αλυσίδα πολυκινηματογράφων Ster Cinemas, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2012 και μέχρι σήμερα δεν στάθηκε εφικτό να αναπληρωθεί. Η Ster Cinemas λειτουργούσε επτά χειμερινές και μία θερινή αίθουσα στο City Gate. Η απόφαση της αλυσίδας μάλιστα δεν περιορίστηκε μόνο στο City Gate, καθώς προχώρησε σε μαζική αποεπένδυση από την αγορά, επικαλούμενη την οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις αίθουσες που διατηρούσε στο City Gate από το 2005, η Ster Cinemas αποχώρησε ταυτόχρονα και από το ακίνητο της ΕΛΜΑ, επί της Λ. Αχαρνών (Κάτω Πατήσια), όπου λειτουργούσε 10 αίθουσες.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, οι νέοι ιδιοκτήτες πιθανότατα θα προχωρήσουν σε επενδύσεις αναβάθμισης και ανάπλασης του ακινήτου, ώστε αυτό να μπορέσει να προσελκύσει νέους μισθωτές, που θα ανανεώσουν την εικόνα του και θα επαναφέρουν τους επισκέπτες, κι επομένως και τον τζίρο σε βιώσιμο επίπεδο.

Οπως ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας η APN Funds Management Ltd, θυγατρική της APN European Retail Property Group (AEZ), η κίνηση αυτή εντάσσεται στη συμφωνία πώλησης πάγιων περιουσιακών στοιχείων και ανακεφαλαιοποίησης δανεισμού, που έχει συμφωνήσει από το 2011 η μητρική ΑΕΖ, με τη βασική της πιστώτρια, τη RBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή