«Αγκάθι» οι φόροι για την κτηματαγορά

«Αγκάθι» οι φόροι για την κτηματαγορά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υψηλή φορολογία δεσπόζει ως ο κύριος λόγος που έχει οδηγήσει την αγορά ακινήτων σε τέλμα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, με τη συμμετοχή 770 επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε τομείς που άπτονται της οικοδομής, 310 καταναλωτών και 52 δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Ταυτόχρονα, η μείωση ή και κατάργηση των φόρων εκτιμάται σε ποσοστό 90% των ερωτηθέντων ότι θα προσέδιδε την απαιτούμενη ώθηση στην κτηματαγορά, προκειμένου αυτή να ανακάμψει.

Θετική συνεισφορά υπέρ της τόνωσης των αγοραπωλησιών θα επέφεραν, επίσης, η εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις πραγματικές, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, η μείωση του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, η ελαχιστοποίηση των εξόδων που συνδέονται με τις μεταβιβάσεις και η αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα. Εως τότε, το 70% των καταναλωτών και το 80% των επαγγελματιών θα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η απόκτηση κατοικίας δεν αποτελεί πλέον ασφαλή επένδυση.

Πάντως, πέραν των υψηλών φόρων, η αρνητική οικονομική συγκυρία έχει πλήξει ποικιλοτρόπως την κτηματαγορά, καθώς στις απαντήσεις τους οι καταναλωτές τόνισαν σε ποσοστό 76% ότι έχουν αναβάλει την ανακαίνιση της κατοικίας τους. Επίσης, το 90% των ερωτηθέντων διαπιστώνει μείωση των τιμών των ακινήτων (τόσο των πωλουμένων όσο και των προς ενοικίαση κατοικιών) κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, ενώ το 65% θεωρεί ότι η πορεία υποχώρησης των αξιών θα διατηρηθεί και στο άμεσο μέλλον, έναντι του 33% των ερωτηθέντων που εκτιμά ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν.

Αξια αναφοράς είναι και η άποψη των επαγγελματιών του κλάδου, που θεωρούν σε ποσοστό 90% ότι η κρίση στην οικοδομή θα παραταθεί για πάνω από τέσσερα χρόνια ακόμα. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, η αβεβαιότητα για το μέλλον αποτελεί (με ποσοστό 56,4%) τον σημαντικότερο λόγο που οδήγησε την κτηματαγορά στη σημερινή κατάσταση, ενώ έπεται η δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό (με ποσοστό 42%). Αντιθέτως, μόλις το 8% των επαγγελματιών θεωρεί ότι η υπερπροσφορά ακινήτων ευθύνεται για την κρίση στην αγορά. Αντίστοιχα, οι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι ανέφεραν ότι κατά την τριετία 2010-2012, ο τζίρος τους υποχώρησε κατά μέσο όρο 82%. Κατά τους ίδιους, σε ποσοστό 95%, η μείωση των φόρων αποτελεί μονόδρομο για να δοθεί ώθηση στην αγορά ακινήτων, ενώ το 90% συμφωνεί με την άποψη ότι η μείωση του ΦΠΑ στο 13% θα οδηγήσει στην ίδια θετική κατάληξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή