Αρνητική η τρόικα και στη νέα πρόταση για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ

Αρνητική η τρόικα και στη νέα πρόταση για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέρριψε η τρόικα και την τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), ζητώντας να εφαρμοστεί ένα σχέδιο απορρόφησης της εταιρείας από τον στρατό στα πρότυπα εκείνου που έχει καταρτιστεί για την ΕΛΒΟ. Κάτι τέτοιο αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συρρίκνωση των ΕΑΣ από εκείνη που προτείνει η ελληνική πλευρά. Εξέλιξη που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα ενημέρωσε τα υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας ότι δεν δέχεται τις προτάσεις τους για διατήρηση του στρατιωτικού κομματιού της εταιρείας που θα συνέχιζε την εξαγωγική δραστηριότητα των ΕΑΣ. Η τρόικα αμφισβητεί την πρόβλεψη για ετήσια έσοδα της τάξης των 20 εκατ. ευρώ από εξαγωγές και ζητεί την απορρόφηση του στρατιωτικού κομματιού της εταιρείας από τον ελληνικό στρατό, ώστε να εξυπηρετεί μόνο της ανάγκες του τελευταίου. Μάλιστα, αρμόδιο στέλεχος διευκρινίζει ότι η τρόικα ζητεί τα ΕΑΣ να έχουν παραγγελίες μόνο από τον ελληνικό στρατό και να μην έχουν καμία εξαγωγική δραστηριότητα.

Το ελληνικό σχέδιο προέβλεπε ότι από τους 818 εργαζομένους θα παρέμεναν οι 314 υπάλληλοι, ενώ περιελάμβανε και την πολιτική απόφαση να συνεχίσουν να λειτουργούν τουλάχιστον δύο εργοστάσια (Αθήνας και Αιγίου) από τα πέντε που διαθέτει η εταιρεία. Με την πρόταση της τρόικας για απορρόφηση της εταιρείας από τον στρατό, επί της ουσίας οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας προωθούν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης σύμφωνα με το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό μόνο ένα εργοστάσιο και αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, θα απασχολεί λιγότερα από 200 άτομα.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν στο σχέδιο της κυβέρνησης και θα επιδιώξουν για άλλη μία φορά να πείσουν την τρόικα για την αναγκαιότητα να συνεχίσει η εταιρεία να εξάγει. Αλλωστε, υπάρχουν συμφωνίες οι οποίες «τρέχουν» ή θα ενεργοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, που μπορούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη δύο εργοστασίων. Αν και αναγνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, από το υπουργείο σημειώνουν πως η τρόικα έχει εγκαταλείψει το σενάριο του «λουκέτου» και θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια να πεισθεί ότι το ελληνικό σχέδιο είναι το καλύτερο.

Υπενθυμίζεται ότι από την έγκριση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒ και ΛΑΡΚΟ, αλλά και από την ολοκλήρωση άλλων τριών δράσεων εξαρτάται η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι τα προαπαιτούμενα (αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων, σχέδια αναδιάρθρωσης των τριών ΔΕΚΟ και νέος κώδικας δικηγόρων) είναι ακόμα ανοιχτά, με εξαίρεση τον κώδικα των δικηγόρων. Ομως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι εκείνο του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ. Μόλις κλείσει αυτό, αναμένεται να δοθεί και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή