Κάτω της αντικειμενικής αξίας οι μισές πωλήσεις ακινήτων στα βόρεια προάστια

Κάτω της αντικειμενικής αξίας οι μισές πωλήσεις ακινήτων στα βόρεια προάστια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθεστώς τείνει να γίνει η πώληση ακινήτων σε τιμές κάτω της αντικειμενικής στα βόρεια προάστια, καθώς σύμφωνα με σχετική έρευνα του μεσιτικού γραφείου RE/MAX Αθμονον της αλυσίδας RE/MAX, τέτοιου είδους πράξεις αφορούν έως το 53% του συνόλου των αγοραπωλησιών.

Οι εμπορικές τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πάνω από 50% χαμηλότερες των αντικειμενικών. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένδειξη του μεγέθους της πτώσης των τιμών από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Η έρευνα αποτυπώνει την πορεία των πωλήσεων σε επιλεγμένες περιοχές των βορείων προαστίων από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Οπως προκύπτει, η δυσκολία εύρεσης αγοραστών έχει οδηγήσει τους πωλητές στο να αποδέχονται προσφορές κάτω της αντικειμενικής τιμής σε μεγάλο ποσοστό. Στο Μαρούσι καταγράφεται η μεγαλύτερη συχνότητα του σχετικού φαινομένου, καθώς το 53% των αγοραπωλησιών πραγματοποιήθηκε σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής. Αντίστοιχα, στην Εκάλη, το 40% των πράξεων πραγματοποιήθηκε σε τιμή κάτω της αντικειμενικής, κάτι που συνέβη και στη Δροσιά, σε ποσοστό 36%. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε άλλες περιοχές των βορείων προαστίων, όπως τα Βριλήσια, η Κηφισιά και η Νέα Ερυθραία, όπου τα σχετικά ποσοστά διαμορφώνονται σε 31%, 35% και 25% αντίστοιχα. Μόνο στα Μελίσσια, τα πωλούμενα ακίνητα χαμηλότερα της αντικειμενικής ήταν σχετικά χαμηλά ως ποσοστό επί του συνόλου (15%).

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκύπτει αν εξετάσει κανείς το ποσοστό των πωλήσεων που γίνονται πάνω από την αντικειμενική. Για παράδειγμα, στο Μαρούσι, μόλις το 13% των κατοικιών που πωλήθηκαν φέτος έγιναν σε τιμές πάνω από την αντικειμενική, ενώ και στα Μελίσσια, το σχετικό ποσοστό ήταν χαμηλό (15%). Εξαίρεση αποτελεί η Εκάλη, όπου, όπως προκύπτει το 53% των πωλήσεων έγινε σε τιμές πάνω από τις αντικειμενικές. Ωστόσο, από την έρευνα της RE/MAX Αθμονον, παρατηρούνται και μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των περιοχών, αναφορικά με το πόσο πιο κάτω από την αντικειμενική, πωλούνται οι κατοικίες.

Ετσι, στα Μελίσσια, το 100% των ακινήτων πωλήθηκε σε τιμές έως 10% χαμηλότερες της αντικειμενικής. Στον αντίποδα, στο Μαρούσι, μόλις το 14% των πράξεων έγινε με κόστος έως 10% χαμηλότερο της αντικειμενικής. Αντιθέτως, σε ποσοστό 35%, το τίμημα ήταν από 20% έως 30% χαμηλότερο της αντικειμενικής αξίας, ενώ ένα επιπλέον 8% έγινε σε τιμές πάνω από 50% χαμηλότερες. Αντίστοιχα, στην Εκάλη, το 33% έγινε σε τιμές έως 10% χαμηλότερες της αντικειμενικής, ενώ το ίδιο ποσοστό πράξεων πραγματοποιήθηκε και σε τιμές από 20% έως 30% χαμηλότερες της αντικειμενικής. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στα Βριλήσσια, ένα αξιόλογο ποσοστό της τάξεως του 20% των πράξεων, έγινε σε τιμές από 30-40% χαμηλότερες της αντικειμενικής. Κατά κανόνα, τα πωλούμενα ακίνητα είναι μεταχειρισμένα, καθώς το ανώτατο ποσοστό πωλήσεων νεόδμητων κατασκευών εντοπίζεται στη Δροσιά και πάλι δεν ξεπερνά το 27%, ενώ στην Εκάλη, δεν καταγράφεται καμία πώληση νεόδμητου, ενώ το 46% αφορά πωλήσεις ακινήτων άνω των 30 ετών.

Αντίστοιχα, στην Κηφισιά, το 47% των πωλήσεων αφορά κατοικίες άνω των 30 ετών, ενώ και στο Μαρούσι το σχετικό ποσοστό ανέρχεται σε 34%, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά διατιθέμενα νεόδμητα διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τη RE/MAX Αθμονον, παρόλο που η ζήτηση εστιάζει σε ακίνητα έως 15 ετών, εν τέλει, οι αγοραστές συμβιβάζονται σε σαφώς μεγαλύτερης ηλικίας κατασκευές. Αντίστοιχα, με εξαίρεση την Εκάλη, οι πωλήσεις αφορούν κατά κανόνα διαμερίσματα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 57% (Κηφισιά) έως 89% (Βριλήσια) ανάλογα με την περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή