ΤτΕ: Επιστροφή το 2014 σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης

ΤτΕ: Επιστροφή το 2014 σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 θα προβλέπει η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργου Προβόπουλου, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην έκθεση, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας σε ανοδική τροχιά, ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης, είναι η υλοποίηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 θα στηριχθεί σε τέσσερις άξονες:

– τη θετική συμβολή του εξαγωγικού τομέα της οικονομίας καθώς και του τουρισμού,

– την άνοδο των επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα με αιχμή την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων,

– την ταχύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και

– την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνεται ότι τώρα είναι η ώρα για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας με τη μεταφορά επενδυτικών πόρων σε εξαγωγικούς τομείς της οικονομίας, κάτι που αν πραγματοποιηθεί, μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

«Οχι άλλοι φόροι»

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προειδοποιώντας ότι η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αποτυπώνουν με ειλικρίνεια και συνέπεια την οικονομική τους κατάσταση έχει φτάσει στο ανώτατο όριο.

Στην έκθεση θα δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τραπεζικό σύστημα

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, στην έκθεση του διοικητή θα υπογραμμίζεται η ριζική βελτίωση των συνθηκών μετά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Σημειώνεται ότι σταδιακά οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να αναλάβουν και πάλι τον ρόλο τους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, διοχετεύοντας πόρους σε υγιείς κλάδους και επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να στηριχθεί το νέο, εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην έκθεση θα καταγράφεται η περαιτέρω αύξησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του περασμένου Ιουνίου διαμορφώνονταν κοντά στο 29,5%. Στην έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη δημιουργία υπερ-διευθύνσεων σε κάθε τράπεζα, οι οποίες με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο θα διαχειριστούν το κρίσιμο αυτό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η ενίσχυση των εσωτερικών δομών των τραπεζών ώστε να επιτύχουν την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού. Ο διοικητής της ΤτΕ έδωσε ορισμένες κατευθύνσεις για το τι θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό ο τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια κεντροποιημένη διαχείριση των προβληματικών δανείων, σε αναβάθμιση των εξειδικευμένων σχετικών διευθύνσεων, να δώσουν έμφαση στον έγκαιρο εντοπισμό δανείων με αυξημένη πιθανότητα να οδηγηθούν σε καθυστέρηση (pre-arrears), καθώς και να βελτιώσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για τη ρύθμιση δανείων σε κοινούς πελάτες. Παράλληλα ζητήθηκε από τις τράπεζες συμπληρωματική υποβολή των σχεδίων για την αντιμετώπιση προβληματικών δανείων με αναλυτική καταγραφή των ενεργειών, καθώς και η κατάθεση ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και ανάλυση των εργαλείων που θα αναπτυχθούν για την καλύτερη παρακολούθηση των πιστούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή