Πρέπει να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε

Πρέπει να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα έχουν στενέψει κατά πολύ. Ουσιαστικά δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα τελικά θέλουμε.

Επιδιώκουμε πραγματικά την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο και τον κατήφορο στον οποίο έχει οδηγηθεί η οικονομία μας; Επιθυμούμε οι νέοι να ζήσουν και να προσφέρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην Ελλάδα ή να ξενιτευτούν σε κάποια χώρα του εξωτερικού, παράγοντας προϊόν που θα μπορούσε να παραχθεί στην Ελλάδα; Θέλουμε να απαγκιστρωθούμε από τη χρονοβόρα γραφειοκρατία; Θα αποκτήσουμε στρατηγικό σχεδιασμό και θα διαμορφώσουμε επιτέλους εθνική στρατηγική για κρίσιμους τομείς και κλάδους της οικονομίας;

Απαιτείται να δοθούν άμεσα κίνητρα για ανάπτυξη, προτού συρρικνωθεί επιπρόσθετα η παραγωγική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Η διακοπή της λειτουργίας – πτώχευση του ομίλου Κατσέλη (Nutriart) συνιστά ένα ακόμη πλήγμα στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας μας και επιτείνει την ανεργία με εκατοντάδες εργαζόμενους να απολύονται…

Οι στρατιές των ανέργων αυξάνονται, παρά τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και τις προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας.

Αμεσα μέτρα

Ενα μέτρο που θα εκτόνωνε την επιβαρυμένη κατάσταση της οικονομίας είναι η μείωση του ΦΠΑ σε αρκετούς κλάδους, καθώς και ορισμένων άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές και να μπορέσει να ανακάμψει η εσωτερική ζήτηση, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών. Επιπλέον, χρειάζεται άμεσα να δοθούν ισχυρά φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα που θα προσελκύσουν τόσο τους Ελληνες όσο και τους ξένους σοβαρούς επενδυτές, για να δρομολογηθούν επενδυτικά σχέδια και άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια. Μόνο έτσι θα βελτιωθεί η διεθνής εικόνα της χώρας και θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των δανειστών μας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και συνεπώς θα τερματιστεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της συνεχιζόμενης κρίσης.

Εάν κινητοποιηθούν σε μια συνισταμένη γραμμή όλες οι υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και χρησιμοποιηθούν δημιουργικά και με αξιοκρατικά κριτήρια οι άνθρωποι με προσόντα και χαρίσματα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για έξοδο από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Ολα θα κριθούν από το αποτέλεσμα…

*Οικονομολόγος, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή