Εξανεμίσθηκε το δώρο των Χριστουγέννων στα γκισέ της εφορίας

Εξανεμίσθηκε το δώρο των Χριστουγέννων στα γκισέ της εφορίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ φόρων θυσιάστηκε φέτος το δώρο των Χριστουγέννων, διαψεύδοντας την παράδοση πολλών χρόνων που η πληρωμή του 13ου μισθού οδηγούσε σε αύξηση στα υπόλοιπα των λογαριασμών καταθέσεων. Οι καταβολές από τις επιχειρήσεις για την πληρωμή του δώρου των Χριστουγέννων προς τους εργαζομένους εκτιμάται ότι δεν ξεπέρασαν φέτος το 1,5 δισ. ευρώ, όταν τα χρόνια πριν από την κρίση, ο Δεκέμβριος ήταν μήνας κατά τον οποίο τα υπόλοιπα των αποταμιεύσεων αυξάνονταν κατά 5 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Η άνοδος της ανεργίας και η συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των μισθών, αλλά και το γεγονός ότι το δώρο των Χριστουγέννων είναι πλέον παρελθόν για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, περιόρισαν σε ιστορικά χαμηλά τις εισροές στους λογαριασμούς μισθοδοσίας από τον 13ο μισθό. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ακόμη και το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που μπήκε φέτος στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, εξανεμίστηκε για την πληρωμή φόρων, το ύψος των οποίων έφτασε σε ανάλογο επίπεδο. Η πληρωμή των δόσεων του ΦΑΠ για τα έτη 2011, 2012 και 2013, αλλά και οι υποχρεώσεις των κατόχων αυτοκινήτου, εκτιμώνται σε 1,5 δισ. ευρώ και καταβλήθηκαν τις τελευταίες μέρες του χρόνου, στερώντας κάθε δυνατότητα όχι μόνο για αποταμίευση, αλλά και για κατανάλωση. Ετσι, ο Δεκέμβριος αναμένεται να κλείσει οριακά σταθεροποιητικά για τις καταθέσεις, στο επίπεδο των 160 δισ. ευρώ, ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πτώση κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 160 δισ. ευρώ.

Επειτα από ένα κακό 2012, όπου οι απώλειες των καταθέσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά άγγιξαν τα 13 δισ. ευρώ, το 2013 φαίνεται να κλείνει εξισορροπητικά. Οι τάσεις που αναπτύχθηκαν στο μέτωπο των καταθέσεων κατά τη διάρκεια του 2013 επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στην Κύπρο, που οδήγησαν σε εισροή καταθέσεων τους πρώτους μήνες του έτους. Η τάση αποκατάστασης της ρευστότητας στις τράπεζες ανατράπηκε από το τρίτο τρίμηνο, καθώς άρχισαν να ωριμάζουν οι φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Στελέχη από τις τράπεζες παραπέμπουν σε ένα δύσκολο 2014, στον βαθμό που το επίπεδο αποταμίευσης αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, εξαιτίας των περιορισμένων εισοδημάτων, αλλά και των αυξημένων φορολογικών βαρών που προιωνίζεται η νέα χρονιά. Αστάθμητος παράγοντας παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα, ενόψει και των ευρωεκλογών, με συνέπεια κανείς να μη μπορεί να αποκλείσει μια νέα εκροή καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή