Σημάδια «κόπωσης» καταγράφει ο ρυθμός πτώσης των τιμών στις κατοικίες

Σημάδια «κόπωσης» καταγράφει ο ρυθμός πτώσης των τιμών στις κατοικίες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χειρότερη επίδοση σε σύνολο 40 χωρών εμφανίζει η ελληνική αγορά κατοικίας με το πέρας του τρίτου τριμήνου του 2013, καθώς, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Global Property Guide, οι τιμές κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 9,72% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, η πτώση είναι της τάξεως του 1,2%. Ωστόσο, από την έρευνα προκύπτουν και κάποια θετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο ρυθμός της πτώσης των τιμών καταγράφει τα πρώτα σημάδια «κόπωσης», καθώς κατά το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, οι τιμές υποχωρούσαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 12,46%. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με την ολοκλήρωση του φετινού εννεαμήνου, η συνολική πτώση των τιμών των κατοικιών από την αρχή της κρίσης διαμορφώθηκε σε 32% πανελλαδικά, ενώ σε πραγματικούς όρους, η κάμψη αγγίζει το 37,6%.

Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα της ελληνικής αγοράς κατοικίας με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν, μετά την ενσωμάτωση και του πληθωρισμού. Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη λίστα, η Ελλάδα τοποθετείται στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αμέσως μετά την τελευταία Ισπανία, καθώς στην περίπτωση της εγχώριας αγοράς, οι τιμές σημειώνουν πτώση κατά 8,85%, έναντι 9,46% της ισπανικής αγοράς κατοικίας. Μάλιστα, με την προσθήκη του πληθωρισμού, οι τιμές κατά το τρίτο τρίμηνο καταγράφουν οριακή βελτίωση κατά 0,81% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Ασφαλώς, τα στοιχεία αυτά δεν συνηγορούν υπέρ της έναρξης της αντίστροφης μέτρησης προς την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς κατοικίας, πλην όμως καταδεικνύουν ότι η ένταση της κρίσης ίσως έχει αρχίσει να υποχωρεί, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία της Global Property Guide. Βέβαια, για να επιβεβαιωθεί μια τέτοια τάση θα χρειαστούν και τα σχετικά στοιχεία από το τέταρτο τρίμηνο και ακόμα περισσότερο εκείνα του πρώτου τριμήνου του 2014, όταν θα έχουν περάσει στην αγορά οι συνέπειες της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων, με τη μορφή του νέου φόρου ακινήτων.

Συνολικά πάντως, η παγκόσμια αγορά κατοικίας βρίσκεται σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης, μετά την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης που ακολούθησε. Σύμφωνα με τα αποπληθωρισμένα στοιχεία της εταιρείας ερευνών ακινήτων, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, μόλις εννέα χώρες κατέγραψαν πτώση τιμών, έναντι 31 χωρών, όπου οι τιμές αυξήθηκαν. Σε αυτό συνέβαλε κυρίως η βελτίωση των συνθηκών στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας, όπου πολλές αγορές κατέγραφαν αρνητικές επιδόσεις την τελευταία διετία.

Συγκεκριμένα, από τις 24 ευρωπαϊκές αγορές που περιλαμβάνονται στην έρευνα, στις 19 προέκυψε βελτίωση των συνθηκών κατά το τρίτο τρίμηνο, έναντι μόλις πέντε στις οποίες οι συνθήκες επιδεινώθηκαν. Ως εκ τούτου, οι χώρες στις οποίες οι τιμές αυξήθηκαν ήταν περισσότερες από εκείνες όπου οι τιμές υποχώρησαν. Σε ονομαστικούς όρους, τη μεγαλύτερη άνοδο (και δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως) κατέγραψε η αγορά κατοικίας της Εσθονίας, όπου οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 15,54%. Σημειωτέον ότι στην πρώτη θέση βρέθηκε η αγορά του Ντουμπάι με ετήσια άνοδο 22,42% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Σημαντική είναι και η άνοδος των τιμών στη γειτονική Τουρκία. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, οι τιμές κατέγραψαν αύξηση σχεδόν 13%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ σε επίπεδο τριμήνου, η άνοδος άγγιξε το 4,6%. Πάντως, ο ρυθμός ανόδου καταγράφει πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη σύγκριση του 2012, καθώς κατά το περσινό τρίτο τρίμηνο, οι τιμές «έτρεχαν» με ταχύτητα της τάξεως του 16,36%. Αντίστοιχα, στη Γερμανία, η αγορά κατοικίας έχει εισέλθει σε νέο κύκλο ανόδου των τιμών, οι οποίες σημειώνουν ετήσια άνοδο κατά 11,2%, έναντι ετήσιας αύξησης 3,3% κατά το περσινό τρίτο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή