Μειωμένος ο τζίρος σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα

Μειωμένος ο τζίρος σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης του τζίρου στο λιανεμπόριο σημειώθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο τζίρος συνεχίζει να είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι και μάλιστα ακόμη και στα σούπερ μάρκετ, δείχνει ότι η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε τέλμα.

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, υποχώρησε τον Οκτώβριο του 2013 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012 κατά 1,9%, ενώ ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) μειώθηκε το ίδιο διάστημα κατά 1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2012 οι παραπάνω δείκτες είχαν υποχωρήσει σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2011 κατά 17,1% και 18,1% αντιστοίχως.

Ανάκαμψη στην ένδυση

Το ενδιαφέρον στα στοιχεία για την πορεία του τζίρου του λιανεμπορίου είναι ότι πλέον καταγράφουν σημαντικά ποσοστά μείωσης τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, ενώ αντιθέτως τα καταστήματα ειδών ένδυσης – υπόδησης εμφανίζονται να ανακάμπτουν ελαφρώς.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2013 ο δείκτης όγκου στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 3,6% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012, ενώ στα πολυκαταστήματα η υποχώρηση ήταν της τάξης του 5,8%. Μεγάλη ήταν η μείωση των πωλήσεων στα φαρμακευτικά και καλλυντικά (10,5%). Από την άλλη, οι πωλήσεις στα είδη ένδυσης – υπόδησης αυξήθηκαν κατά 16,9%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση και στις πωλήσεις καυσίμων κατά 7,2%. Αμφότερες οι κατηγορίες και ειδικά τα είδη ένδυσης – υπόδησης εμφάνιζαν μέχρι πρόσφατα μείωση των πωλήσεων και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά.

Η συνέχιση της μείωσης του τζίρου, έστω και με μικρότερο ρυθμό, και τον Οκτώβριο είχε ως συνέπεια το λιανεμπόριο να μετρά σημαντικές απώλειες το 2013. Ειδικότερα, το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013 ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε κατά 9,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ ο δείκτης όγκου κατά 9,2%.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφουν τα πολυκαταστήματα (υποχώρηση του δείκτη όγκου κατά 13,8%), ακολουθούν τα καταστήματα πώλησης φαρμακευτικών και καλλυντικών με μείωση 13,5%, τα σούπερ μάρκετ με μείωση 10,1%, τα καταστήματα πώλησης επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού με μείωση 8,1%, τα πρατήρια καυσίμων με μείωση 6,4%, τα καταστήματα ειδών ένδυσης – υπόδησης με υποχώρηση του τζίρου κατά 4,7%, τα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων με μείωση 4,6% και τέλος τα βιβλιοχαρτοπωλεία με κάμψη του τζίρου στο δεκάμηνο κατά 0,8%.

Κλειστά τα καταστήματα

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Πρωτοχρονιά, αλλά και αύριο 2 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα. Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου τα καταστήματα επανέρχονται στο κανονικό ωράριο λειτουργίας που ίσχυε πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή