Επιτόκιο 8,76% για χρέη προς το κράτος – 6% τόκος για τις οφειλές του Δημοσίου

Επιτόκιο 8,76% για χρέη προς το κράτος – 6% τόκος για τις οφειλές του Δημοσίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφορετικούς όρους θα αποπληρώνει το Δημόσιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τους ιδιώτες από ό,τι οι τελευταίοι θα εξοφλούν τις οφειλές τους προς το κράτος. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, το μέσο ετήσιο επιτόκιο για τους φορολογούμενους θα είναι από εδώ και στο εξής 8,51% συν το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ το Δημόσιο θα καταβάλλει τόκο 5,75% συν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Με την απόφαση αυτή, οι φορολογούμενοι που καθυστερούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους θα καταβάλλουν το προβλεπόμενο πρόστιμο που θα ξεκινάει από το 10% και θα φθάνει έως το 30% της οφειλής και ταυτόχρονα θα πληρώνουν τόκο για κάθε μήνα καθυστέρησης. Με τα σημερινά δεδομένα που το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ είναι στο 0,25% (όπως ισχύει από τις 13 Νοεμβρίου), ο τόκος που θα πρέπει να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι διαμορφώνεται στο 8,76%. Είναι ξεκάθαρο ότι το επιτόκιο μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να αλλάξει το δικό της βασικό επιτόκιο.

Την ίδια, όμως, στιγμή το κράτος θα εξοφλεί τις υποχρεώσεις του με επιτόκιο που σήμερα ανέρχεται στο 6% (5,75% συν το επιτόκιο της ΕΚΤ που είναι 0,25%). Και το επιτόκιο αυτό θα καταβάλλεται εφόσον η καθυστέρηση υπερβαίνει τις 90 ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου κώδικα φορολογικών διαδικασιών, το Δημόσιο πρέπει να επιστρέφει τα ποσά φόρων ή ΦΠΑ που οφείλει στους ιδιώτες μέσα σε 90 ημέρες. Και η αποπληρωμή των χρεών θα γίνεται αφότου πρώτα έχει γίνει συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του δικαιούχου της επιστροφής.

Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο καθυστερήσει να επιστρέψει φόρους έστω και μία ημέρα μετά την 90ή από το αίτημα της επιστροφής, τότε ο δικαιούχος θα λαμβάνει τόκο που θα υπολογίζεται και για τις πρώτες 90 ημέρες αναμονής. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα το Δημόσιο εξοφλούσε άτοκα τις υποχρεώσεις του. Δηλαδή, εάν κάποιος είχε να λαμβάνει από το κράτος και το Δημόσιο καθυστερούσε να τον αποπληρώσει, όταν έφτανε η στιγμή της εξόφλησης ο δικαιούχος δεν λάμβανε κανένα τόκο.

Επίσης, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η διαφορά που υπάρχει μεταξύ του επιτοκίου που δίνει το Δημόσιο και εκείνου που εισπράττει δικαιολογείται νομικά.

Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, υπάρχει νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που προβλέπει ότι η διαφορά των δύο επιτοκίων μπορεί να είναι έως και 30%, εφόσον κρίνεται ότι υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή