Οφειλές 6,2 δισ. αποπλήρωσε το Δημόσιο

Οφειλές 6,2 δισ. αποπλήρωσε το Δημόσιο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 6,8 δισ. ευρώ έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ωστόσο, από το ποσό αυτό, στην αγορά έχουν φθάσει τα 6,2 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 2,55 δισ. ευρώ (υπολογιζόμενο βάσει των όρων που προβλέπονται στο Μνημόνιο).

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το 2013 έγινε η αρχή για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου και τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός συστήματος που θα διασφαλίζει την όσο το δυνατόν χαμηλότερη παραγωγή νέων χρεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό του 2014 για τις χρηματοδοτήσεις ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ήταν να πραγματοποιηθούν 6,6 δισ. ευρώ και τελικά ανήλθαν στα 6,8 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), μέχρι το τέλος του έτους έχουν χορηγηθεί 33.054 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου το 71,3% των συνολικών οφειλών τους και ο ΕΟΠΥΥ (συμπεριλαμβανομένων και των προηγούμενων φορέων) έχει αποπληρώσει το 55,7% των συνολικών οφειλών του. Ομως, στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και αναφέρουν πως «είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών, συνεχίζεται και εντείνεται», ενώ σημειώνουν ότι έχει υπάρξει και χρονική επέκταση του προγράμματος αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέσα στο 2014.

Πάντως, από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει ότι στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ήταν 5,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και των επιστροφών φόρων που δεν έγιναν). Αν και το ποσό είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με τις αρχές του έτους (σχεδόν 9 δισ. ευρώ), αλλά παραμένει υψηλό και θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξόφληση όλων των υποχρεώσεων του κράτους. Πέραν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες και τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα σε ταμειακή βάση ανήλθε στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013 στα 4,7 δισ. ευρώ. Ομως, εάν εξαιρεθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού από το Ευρωσύστημα (SMP’s και ANFA’s) ύψους 2,18 δισ. ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται στα 2,55 δισ. ευρώ. Και πρόκειται για το ποσό που εξετάζει η τρόικα, αφού στο Μνημόνιο δεν έχουν περιληφθεί τα έσοδα από τα SMP’s και τα ΑΝFΑ’s.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολύ καλή εικόνα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης, οφείλεται κυρίως στην πορεία των ασφαλιστικών Ταμείων. Σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, το πρωτογενές πλεόνασμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και των νοσοκομείων ήταν στα 2,1 δισ. ευρώ κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή