Eurobank: Καλύτερες προοπτικές το 2014 για την οικονομία

Eurobank: Καλύτερες προοπτικές το 2014 για την οικονομία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το 2013 θέτουν τις βάσεις για το τέλος της κρίσης και το 2014 ξεκινάει με σαφώς καλύτερες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, εκτιμά η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της. Η βελτίωση αντικατοπτρίζεται και στη μείωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός μετριέται από το spread μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι οι αγορές αποτιμούν θετικά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα μετά τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου.

«Με δεδομένη, μάλιστα, την υπευθυνότητα όλων των εμπλεκομένων μερών –τόσο της κυβέρνησης όσον αφορά την περαιτέρω εφαρμογή του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας όσο και των εταίρων όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους περί μείωσης του χρέους– το 2014 θα μπορούσε να αποτελέσει τον πρώτο χρόνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», αναφέρεται στο δελτίο. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία ούτε θα μετριάσει άμεσα τις επιπτώσεις της κρίσης στην κοινωνία.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι η επιβράδυνση της ύφεσης είναι γεγονός, κυρίως λόγω των εξελίξεων στον τουρισμό. Οσον αφορά στην ενίσχυση των επενδύσεων μεσοπρόθεσμα και συνεπώς την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι αναλυτές της Eurobank επισημαίνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. «Αναμένουμε επιτάχυνση των συγκεκριμένων διαδικασιών τους πρώτους μήνες του 2014», αναφέρουν.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται αβεβαιότητα όσον αφορά στα ανοιχτά ζητήματα του δημοσιονομικού κενού του 2014 και της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2014 – 17, η οποία «στερεί βαθμούς ελευθερίας από τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους».

Οι αναλυτές της Eurobank αναφέρονται και στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι αποτελεί θεσμικό κεκτημένο της χώρας λόγω της συμμετοχής στην Ενωση και δεν μπορεί να αποτελέσει απλώς μία ακόμη ευκαιρία για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση των ζητημάτων που θα προκρίνει (π.χ. συμφωνία για το μεταναστευτικό) μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ακόμη παράγοντας ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στη χώρα», αναφέρεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή