Στην Αθήνα ο Ετινγκερ για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου

Στην Αθήνα ο Ετινγκερ για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρωτοβουλία του αρμόδιου για θέματα ενέργειας επιτρόπου Γ. Ετινγκερ διοργανώνεται σήμερα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις μεταρρυθμίσεις στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι τρεις ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας), η ΔΕΠΑ και φορείς της αγοράς ενέργειας. Ο επίτροπος Ετινγκερ θέλησε να δώσει με αυτή την πρωτοβουλία την ευκαιρία στην πλευρά υπουργείου – ΔΕΠΑ – ΕΠΑ διατύπωσης πειστικών επιχειρημάτων στις ενστάσεις που έχουν προβάλει για το άμεσο άνοιγμα της αγοράς προμήθειας στις τρεις ΕΠΑ.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η Ε.Ε. και η τρόικα έχουν θέσει θέμα κατάργησης του αποκλειστικού δικαιώματος που κατέχουν οι τρεις ΕΠΑ στην προμήθεια, προκειμένου να ανοίξει η αγορά προς όφελος των καταναλωτών. Αποψη του επιτρόπου κ. Ετινγκερ, όπως διατυπώθηκε σε συνέντευξη στις 8 Δεκεμβρίου στην «Κ», είναι ότι το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς μέσω ενός περιφερειακού μονοπωλίου ήταν ένα προσωρινό μέτρο που σήμερα δεν φαίνεται να στηρίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη του δικτύου, αλλά μάλλον παρεμποδίζει κάθε πεδίο ανάπτυξης ανταγωνιστικών αγορών. Το τελευταίο είναι μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «απαράδεκτο ενόψει της εξελισσόμενης διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ». Μόνο όταν κάθε Ελληνας πολίτης θα μπορεί να επιλέγει τον προμηθευτή φυσικού αερίου θα μπορέσει η Ελλάδα να αποκομίσει όλα τα οφέλη από τον ανταγωνισμό, που θα ευνοηθεί από τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις και τον ανταγωνισμό που θα φέρει η κατασκευή του αδριατικού αγωγού (ΤΑΠ), σύμφωνα με την Ε.Ε. και τον κ. Ετινγκερ. Ενα από τα ατράνταχτα επιχειρήματα της Ε.Ε. και της τρόικας για την έλλειψη ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου είναι τα στοιχεία της Eurostat, που καταγράφουν για την Ελλάδα τιμές σε ποσοστό 43% υψηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου, της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ που θίγονται άμεσα από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, είναι ότι το Δημόσιο έχει υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις με τους ξένους επενδυτές των τριών ΕΠΑ (ΕΝΙ για Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, Shell για Αττική), οι οποίοι εγείρουν θέμα αποζημιώσεων. Επικαλούνται επίσης τις επιπτώσεις στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία συμμετέχει με ποοσοστό 51% στις τρεις ΕΠΑ. Ο επίτροπος Ετινγκερ είναι διατεθειμένος, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, να υποχωρήσει εάν πειστεί μέσα από την αυριανή συζήτηση, όπως και να επιμείνει στις αλλαγές σε αντίθετη περίπτωση. Ενα από τα υπό διερεύνηση θέματα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάντως, είναι τα υψηλά περιθώρια κέρδους των τριών ΕΠΑ, καθώς και οι τιμές προμήθειας από τη ΔΕΠΑ, που εκτιμώνται επίσης ως υψηλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή