Κατά 35% μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου

Κατά 35% μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι προϊόν δημιουργικής λογιστικής τονίζει το υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενο σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το Δημόσιο συσσωρεύει οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εμφανίζεται ωραιοποιημένη η δημοσιονομική εικόνα. Οπως σημειώνει:

1. Στο πρωτογενές πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση που αποτελεί κριτήριο για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου υπολογίζονται και συσσωρευμένες οφειλές του Δημοσίου, ανεξάρτητα του εάν έχουν πληρωθεί. Προφανώς, η πληρωμή ή μη των υποχρεώσεων του κράτους επηρεάζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα σε ταμειακή βάση, αλλά δεν είναι αυτό με το οποίο αξιολογείται η χώρα από την τρόικα.

2. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανήρχετο σε 8,971 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 8,247 δισ. ευρώ υποχρεώσεις σε τρίτους και 724 εκατ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρων).

Στο τέλος Νοεμβρίου 2013 το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ανήρχετο σε 5,858 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 5,401 δισ. ευρώ υποχρεώσεις σε τρίτους και 457 εκατ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρων). Συνεπώς, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν μειωθεί κατά 35% από το τέλος του 2012 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2013. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές, το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013, έχει ολοκληρώσει, μέσω της ειδικής πίστωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 85% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών ανέρχεται, περίπου, στα 6,2 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, εντός του Δεκεμβρίου 2013, μεταφέρθηκαν από το αποθεματικό του Τακτικού Προϋπολογισμού προς τα Νοσοκομεία επιπλέον πιστώσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα βελτιώσει τα τελικά οικονομικά τους αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή