Commerzbank: Ανέφικτη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014

Commerzbank: Ανέφικτη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία και δεν θα μπορέσει φέτος να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γ. Κρέμερ, σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. Μάλιστα, επιχειρηματολογεί επί της άποψής του, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι ίδιες προοπτικές ανάπτυξης και δεν είναι εξίσου ορθολογικό το πολιτικό κλίμα, όπως συμβαίνει στην Ιρλανδία.

Μετά την επιτυχή προσπάθεια της Ιρλανδίας για δανεισμό από τις αγορές, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να πράξουν το ίδιο η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Ωστόσο, ο κ. Κρέμερ ανέφερε χθες πως «δεν θεωρώ διόλου ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο. Δεν είναι διόλου ρεαλιστικό να βρει η Αθήνα αγοραστές για τα ομόλογά της».

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως η επιστροφή των χωρών της κρίσης στις αγορές είναι δυνατή «εφόσον κάνουν αυτά που έκαναν οι Ιρλανδοί», δηλαδή να διαμορφώσουν μια ανταγωνιστική οικονομία. «Υπάρχουν μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που καταδεικνύουν ότι η Ιρλανδία προσφέρει εξαιρετικούς όρους ανάπτυξης στις επιχειρήσεις. Διαθέτει πολύ καλή δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δείκτη «doing business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομικές συνθήκες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ισχύουν στην Ελλάδα είναι οι δεύτερες χειρότερες σε όλη την Ε.Ε. Μάλιστα, σε κάποιους κλάδους, το πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνει το κράτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινείται στο χαμηλό επίπεδο των αναπτυσσομένων χωρών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά της Ελλάδας με την Ιρλανδία», εκτιμά ο κ. Κρέμερ.

Επιπλέον, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει σε μια δραστική θεραπεία τη δημόσια διοίκηση και να προχωρήσει σε ανατροπές. Και πρόσθεσε πως «η Ιρλανδία έχει ένα ορθολογικότερο πολιτικό κλίμα. Οι Ιρλανδοί είχαν αποδεχθεί τα σφάλματα που έκαναν στην οικονομία τους. Στην Ελλάδα το πολιτικό κλίμα είναι διαφορετικό. Οι Ελληνες αποδέχονται εν μέρει τις ευθύνες τους, αλλά ρίχνουν στον ξένο παράγοντα το μεγαλύτερο μέρος των σφαλμάτων. Αυτές οι καταστάσεις αποτρέπουν, φυσικά, τους επενδυτές».

Παράλληλα, ο κ. Κρέμερ εκτίμησε ότι το δημόσιο χρέος είναι δύσκολα διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα και συμπλήρωσε πως τα δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει πολιτικά στις χώρες των δανειστών. Ομως, δήλωσε ότι πιο πιθανό είναι το σενάριο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά της κενά το 2014 και το 2015. Παρόμοια είναι και η άποψη των Financial Times για την Ελλάδα. Σε άρθρο τους αναφέρουν ότι η Ιρλανδία ξεκίνησε ένα πάρτι με την επιστροφή της στις αγορές, αλλά χαρακτηρίζει «ειδική περίπτωση» την Ελλάδα. Οπως αναφέρει, ακόμα κι αν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι ελκυστική, αναφέρει πως η χαμηλή πιστωτική αξιολόγηση της χώρας την κρατάει εκτός των ορίων πολλών επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή