Θα δρέψουμε καρπούς σε βάθος 10ετίας

Θα δρέψουμε καρπούς σε βάθος 10ετίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση του ΑΕΠ έως 15% σε βάθος 10ετίας και της απασχόλησης μέχρι και 10% στο ίδιο διάστημα εκτιμά η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν ότι θα προκύψει για την ελληνική οικονομία από τις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις και από εκείνες που επίκειται να υλοποιηθούν. Σε έκθεσή της για την οικονομία της Ευρωζώνης, η Επιτροπή φιλοξενεί ανάλυση για τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες. Η Ελλάδα είναι η χώρα που αυτή τη στιγμή έχει τις καλύτερες προοπτικές για βελτίωση της οικονομίας της μέσω των μεταρρυθμίσεων, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η προβολή των επιπτώσεων των μεταρρυθμίσεων επί της ελληνικής οικονομίας δείχνει ότι κατά το πέρασμα των χρόνων θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα μειώσουν το κόστος εισόδου στις αγορές, θα αυξήσουν την απασχόληση και θα δώσουν ώθηση στην έρευνα και την ανάπτυξη. Ολα αυτά εκτιμάται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% σε βάθος 5ετίας και κατά περίπου 15% (για την ακρίβεια 14,8%) έπειτα από 10 χρόνια. Η Επιτροπή επισημαίνει πως από την αύξηση του ΑΕΠ θα προκύψουν περισσότερα φορολογικά έσοδα για το κράτος και λιγότερες μεταβιβαστικές πληρωμές, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί σημαντικά και το ισοζύγιο του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι το όφελος για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ μετά το πέρας μιας 10ετίας. Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα μπορούν, κατά την Επιτροπή, να συνδράμουν και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, η Κομισιόν εκτιμά πως με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα ενισχυθεί τελικά και η απασχόληση. Ειδικότερα, στην έκθεσή της υποστηρίζει ότι από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η απασχόληση μπορεί να ενισχυθεί κατά 10% σε βάθος 10ετίας. Επίσης, μέσω των μεταρρυθμίσεων, η Επιτροπή σημειώνει ότι στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά και το εμπορικό ισοζύγιο της οικονομίας. Πέραν αυτών που αναφέρει η Επιτροπή για τις μεταρρυθμίσεις και τον ρόλο που παίζουν στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας παρουσίασε σε ξένους δημοσιογράφους τα αποτελέσματα της μέχρι στιγμής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που επικαλέστηκε ο υπουργός, η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει ανταποκριθεί περισσότερο από κάθε άλλη στις προϋποθέσεις του Οργανισμού για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι ο βαθμός ανταπόκρισης της Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ των χωρών – μελών του, ενώ σχεδόν διπλασιάζεται εάν ληφθεί υπόψη και ο βαθμός δυσκολίας στην προώθηση όλων αυτών των αλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή