Εξετάζεται παράταση στη ρύθμιση για τους ενήμερους δανειολήπτες

Εξετάζεται παράταση στη ρύθμιση για τους ενήμερους δανειολήπτες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παράταση του Προγράμματος Διευκόλυνσης Ενήμερων Δανειοληπτών, η ισχύς του οποίου εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου 2014, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, παράταση η οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει αλλαγές στα κριτήρια υπαγωγής ή ακόμη και στον υπολογισμό της μηνιαίας δόσης, έτσι ώστε το πρόγραμμα να γίνει πιο δελεαστικό. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μηνιαία δόση που σήμερα διαμορφώνεται στο 30% του εισοδήματος, δεν αποκλείεται για κάποιες κατηγορίες να μειωθεί. Την απόφαση θα κληθεί να λάβει το νεοσύστατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται δύο σενάρια: α) να δοθεί εξάμηνη παράταση με κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα β) να δοθεί δίμηνη παράταση χωρίς όμως να υπάρξουν αλλαγές και στη συνέχεια να επανέλθει με τις όποιες βελτιώσεις στο Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Το στοιχείο, πάντως, που δεν αναμένεται να τροποποιηθεί είναι αυτό που αφορά την ημερομηνία σύναψης των δανειακών συμβάσεων που επιτρέπεται να υπαχθούν στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου 4161/2013 μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα διευκόλυνσης οφειλές από δανειακές συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί με αρχική ημερομηνία σύμβασης μέχρι την 30ή Ιουνίου 2010. «Η αλλαγή αυτής της ημερομηνίας σε μεταγενέστερη θα ακύρωνε την όλη φιλοσοφία του προγράμματος το οποίο έγινε για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που είχαν συνάψει δάνεια πριν από το Μνημόνιο και επομένως δεν γνώριζαν ότι θα άλλαζε άρδην η οικονομική τους κατάσταση», επισημαίνουν κύκλοι του ΥΠΑΝ.

Το πρόγραμμα διευκόλυνσης αφορά δανειολήπτες με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ) και εφόσον αυτό έχει μειωθεί κατά 20% πλέον σε σύγκριση με το 2009. Υπάγονται οφειλές που δεν έχουν καταγγελθεί και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ (200.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή