ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 27,8% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο του 2013

Παρ’ όλη τη διόγκωση της ανεργίας, στο 27,8% τον Οκτώβριο του 2013 (έναντι 26,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και 27,7% το Σεπτέμβριο του 2013) και την αύξηση του αριθμού των ανέργων σε 1.387.520 άτομα, πρόσβαση στο 12μηνο επίδομα ανεργίας έχει μόλις το 9,5% των ανέργων, αναδεικνύοντας το ελλιπές σύστημα υποστήριξής τους. Το γεγονός των μειωμένων ρυθμών αύξησης της ανεργίας (οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 85.314 άτομα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ ένα χρόνο πριν οι άνεργοι που είχαν προστεθεί από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 ανήλθαν σε 336.763 άτομα) δεν μειώνει καθόλου το ειδικό βάρος της ελλειμματικής προστασίας των ανέργων. Πολύ περισσότερο όταν το 48,68% των (εγγεγραμμένων) ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι για περισσότερο από 12 μήνες. Σύμφωνα με την ταυτόχρονη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία από την ΕΛΣΤΑΤ -για τον Οκτώβριο- και από τον ΟΑΕΔ για τον Νοέμβριο προκύπτουν τα εξής:

– Συνεχίστηκε η αύξηση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού σε 3,36 εκατ. έναντι 3,34 εκατ. τον Οκτώβριο του 2012. Η απόσταση των μη ενεργών από τους απασχολούμενους που ανήλθαν σε 3,59 εκατ. άτομα είναι πλέον οριακή. Το γεγονός αυτό οδηγεί τη ΓΣΕΕ στην εκτίμηση πως το 2014 ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών θα ξεπεράσει τους απασχολούμενους κατά 1,1 εκατ. άτομα.

– Παρά τις εκτιμήσεις για βελτίωση στο ισοζύγιο ροών απασχόλησης, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη μείωση της απασχόλησης. Στο 12μηνο με μήνα αναφοράς τον Οκτώβριο, χάθηκαν επιπλέον 94.531 θέσεις εργασίας. Η μείωση είναι χαμηλότερη των όσων προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν παύει να αποδίδει ένα αρνητικό ισοζύγιο στις πραγματικές ροές ανάμεσα στην είσοδο και την έξοδο στην αγορά εργασίας.

– Διατηρείται και επιτείνεται η ασάφεια σχετικά με το ποιος είναι πραγματικά άνεργος και χρήζει παρέμβασης, ποιος είναι εικονικά και ποιος παραιτείται από την αναζήτηση εργασίας μέσω των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Το σύνολο των εγγεγραμμένων και μη αναζητούντων εργασία αυξήθηκε κατά 22,81% μέσα στον Νοέμβριο και ανήλθε σε 206.576 άτομα, ενώ ένα μήνα πριν ήταν 168.205. Από το σύνολο όλων όσοι δεν αναζητούν εργασία ενώ δηλώνουν άνεργοι, 47.101 άτομα βρίσκονται σε ηλικίες 30 έως 54 ετών. Επίσης από το σύνολο των μη αναζητούντων εργασία ποσοστό 28,05% είναι εγγεγραμμένο για περισσότερο από 12 μήνες. Ο αυξημένος αριθμός μη αναζητούντων εργασίας ενδεχομένως υποδηλώνει έκταση της ανασφάλιστης εργασίας.

Αιφνιδιαστικό κλείσιμο

Απροειδοποίητα, έβαλε εν μια νυκτί λουκέτο στην εταιρεία, διαμηνύοντας στους εργαζομένους ότι οι εγκαταστάσεις μεταβιβάστηκαν σε άλλον ιδιοκτήτη. Ταυτοχρόνως, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει αποζημιώσεις. Με αυτόν τον ανέξοδο τρόπο επιχείρησε να μεταβιβάσει την επιχείρησή του ελαστικών, ΑΦΟΙ ΚΑΡΙΠΙΔΗ, στον Βοτανικό, ο επικεφαλής της αφήνοντας κι ένα ανοιχτό παράθυρο για προσλήψεις, αλλά εκ του μηδενός, στο προσεχές διάστημα. Την αυθαίρετη στάση επέκρινε έντονα η ΓΣΕΕ, ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.