Μεγάλες συμφωνίες στην αγορά εμπορικών ακινήτων μέσα στο 2013

Μεγάλες συμφωνίες στην αγορά εμπορικών ακινήτων μέσα στο 2013

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πώληση σειράς ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και η διάθεση ακινήτων από ιδιώτες επενδυτές που επιθυμούν να απαλλαγούν από μέρος της περιουσίας τους, λόγω υψηλής φορολογίας, αναμένεται να τροφοδοτήσουν και το 2014 την αγορά επαγγελματικών ακινήτων. Σύμφωνα με σχετική αναφορά της Proprius, η οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά τον διεθνή όμιλο παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, το 2013 αποδείχθηκε έτος «σταθμός» για την εγχώρια αγορά, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές προχώρησαν σε αγορές ακινήτων συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι τιμές βαίνουν προς ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου τους, όπερ σημαίνει ότι η τρέχουσα περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για την ολοκλήρωση συμφωνιών αγοραπωλησίας. Αυτό ακριβώς έχουν αναγνωρίσει τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι κινούνται πολύ δυναμικά στην αγορά, προκειμένου να αποκτήσουν τα ακίνητα της επιλογής τους προτού οι τιμές ξεκινήσουν εκ νέου την άνοδο.

Οι κινήσεις των ΑΕΕΑΠ

Πάντως, το 2013 χαρακτηρίστηκε από μεμονωμένες συμφωνίες αγοραπωλησίας ακινήτων μεγάλης αξίας, με πρωταγωνίστριες τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), δηλαδή την Eurobank Properties και την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Αυτές ήταν και ο λόγος που το συνολικό ποσό διαμορφώθηκε σε επίπεδο άνω του 1 δισ. ευρώ. Ασφαλώς, η μεγαλύτερη από τις συμφωνίες ήταν η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης αντί τιμήματος 400 εκατ. ευρώ, το οποίο προσέφερε η αραβικών συμφερόντων Jermyn Street Real Estate Fund. Το ποσό αφορά το 90% της εταιρείας που έχει στην κατοχή της το ακίνητο.

Ωστόσο, οι επενδύσεις των δύο ΑΕΕΑΠ ανήλθαν αθροιστικά σε 424 εκατ. ευρώ, δείγμα της όλο και πιο επιθετικής πολιτικής που έχουν υιοθετήσει οι διοικήσεις τους. Ετσι, η Eurobank Properties δαπάνησε συνολικά 213 εκατ. ευρώ κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους. Εξ αυτών, τα 145,8 εκατ. ευρώ αφορούν την απόκτηση χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του σχετικού διαγωνισμού πώλησης και επαναμίσθωσης. Μεταξύ των ακινήτων που αποκτήθηκαν περιλαμβάνονται η ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής) επί της Λ. Αλεξάνδρας και τα ακίνητα που στεγάζουν τα υπουργεία Παιδείας (Μαρούσι), Υγείας (Λ. Κηφισίας, Μαρούσι) και Δικαιοσύνης (Λ. Μεσογείων, Γουδή).

Πλέον των παραπάνω, η εισηγμένη απέκτησε τέσσερα εμπορικά ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντί ποσού 50 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω ακίνητα είναι εκμισθωμένα στις αλυσίδες Praktiker, Carrefour-Μαρινόπουλος και McDonald’s, με τα ετήσια έσοδα να υπολογίζονται σε 6,45 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία κατέβαλε 17 εκατ. ευρώ για την αγορά ενός χαρτοφυλακίου τριών αποθηκευτικών κέντρων στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 38.000 τ.μ.

Με τη σειρά της, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ δαπάνησε φέτος περί τα 211 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 115,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν το έτερο χαρτοφυλάκιο 14 ακινήτων του Δημοσίου που διέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης για περίοδο 20 ετών. Στην περίπτωση της Πανγαίας, μεταξύ των ακινήτων που αποκτήθηκαν περιλαμβάνονται εκείνα όπου στεγάζονται η Γεν. Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Θεσσαλονίκης και Χανδρή, Μοσχάτο), η ΕΛΣΤΑΤ (Πειραιώς 46, Πειραιάς), το κεντρικό κτίριο του υπ. Εσωτερικών στη Βασ. Σοφίας και κτίριο του υπ. Πολιτισμού που βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίνας (Εξάρχεια). Επιπλέον, η εταιρεία είχε αποκτήσει ένα από τα ελάχιστα νέα κτίρια γραφείων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, καταβάλλοντας ποσό που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για ακίνητο επιφάνειας άνω των 60.000 τ.μ. στην Αττική Οδό (Παιανία), το οποίο είναι μισθωμένο για περίοδο 32 ετών στην Cosmote. Πωλητής ήταν εταιρεία συμφερόντων της Dimand Real Εstate.

Τα γραφεία της ΒΝΡ

Από τις αγοραπωλησίες που ξεχώρισαν ήταν επίσης η πώληση κτιρίου γραφείων της BNP Paribas στο εξ Αργεντινής επενδυτικό fund Grupo Dolphin/Pampa Energia αντί ποσού 10,3 εκατ. ευρώ. Πέραν του χαμηλού τιμήματος, το οποίο διαμορφώθηκε σε περίπου 2.000 ευρώ/τ.μ., καθώς η συνολική καθαρή επιφάνεια του κτιρίου είναι περίπου 5.000 τ.μ., η εν λόγω συμφωνία ήταν σημαντική, κυρίως λόγω του ότι ήταν από τις πρώτες σημαντικές κινήσεις του 2013, αποτελώντας επί της ουσίας ένα δείγμα τού τι θα ακολουθούσε. Σημειωτέον ότι το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή «φιλέτο», επί της Β. Σοφίας, όπου αντίστοιχα ακίνητα στο παρελθόν κοστολογούνταν αντί ποσών πολύ πάνω από τα 3.000 ευρώ/τ.μ.

Αξιοσημείωτη κρίνεται και η απόκτηση, αντί 8 εκατ. ευρώ, ενός πολυτελούς κτιρίου διαμερισμάτων στο Ψυχικό από την πρεσβεία των Ην. Αραβικών Εμιράτων. Ο λόγος για το συγκρότημα Athens Executive Apartments, που βρίσκεται στην οδό Μαραθωνοδρόμων 73 στο Π. Ψυχικό και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2004, προσφέροντας υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους ενοίκους των 15 επιπλωμένων διαμερισμάτων του. Ο όμιλος Δεβερίγκου που ανέπτυξε το εν λόγω συγκρότημα στόχευε στη διάθεση των ακινήτων προς ενοικίαση σε στελέχη υπηρεσιών που επρόκειτο να διαμείνουν για κάποιους μήνες ή λίγα χρόνια στην Ελλάδα και επιθυμούσαν κάτι διαφορετικό από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Στο πλαίσιο αυτό, το συγκρότημα προσέφερε μια σειρά υπηρεσιών, όπως πρόσβαση σε πισίνες, γυμναστήριο, καθιστικό, αίθουσα μπιλιάρδου, βιβλιοθήκη, 24ωρη ασφάλεια και υπηρεσία δωματίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή