Στην τελική φάση για το επενδυτικό σχήμα του IGB η ΔΕΠΑ

Στην τελική φάση για το επενδυτικό σχήμα του IGB η ΔΕΠΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δεύτερη και τελική φάση της διαδικασίας μίσθωσης δυναμικού (market test) που θα επιτρέψει σε συνεργασία με την ΕΒRD την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας- Βουλγαρίας IGB, βρίσκεται η ΔΕΠΑ. Η τελική επενδυτική απόφαση προβλέπεται να ληφθεί στα μέσα του επόμενου έτους, ενώ η έναρξη κατασκευής αναμένεται για το φθινόπωρο του 2014 και τις αρχές του 2016 αντίστοιχα για το ελληνικό και το βουλγαρικό τμήμα. Η ανάπτυξη του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB προωθείται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΔΕΠΑ τροφοδοσίας της χώρας από ποικίλες πηγές, ώστε να υπάρχει ασφάλεια τροφοδοσίας με ανταγωνιστικές τιμές. Σημαντικό βήμα στην ισχυροποίηση της εμπορικής σημασίας του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου (φ.α.) στη βουλγαρική ενεργειακή αγορά αποτελεί η συμφωνία συνεργασίας, που ανακοινώθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2014, μεταξύ της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline AG (ΤΑΡ AG) και της εταιρείας Natural Gas Interconnector Greece Bulgaria EAD (ICGB EAD). Στόχος της συμφωνίας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας διασύνδεσης των δύο αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB στην περιοχή της Κομοτηνής, με αποτέλεσμα την εισαγωγή επιπλέον αερίου μέσω του IGB προς τη βουλγαρική αγορά. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB εκτός από διασυνδετήριος αγωγός μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας με καθοριστική σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών, αποτελεί σημαντικό έργο για την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου καθώς και πύλη για την τροφοδοσία των αγορών της ΝΑ Ευρώπης με αέριο και από την περιοχή της Κασπίας.

Ο Νότιος Διάδρομος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης του εφοδιασμού της Ευρώπης. Η στρατηγική σημασία του έργου ενισχύθηκε περαιτέρω με τη συνεργασία με τον TAP, καθότι αναγνωρίζεται ως μοναδική ευκαιρία πρόσβασης της γείτονος χώρας αλλά και της ΝΑ Ευρώπης ευρύτερα σε νέες πηγές αερίου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τη συνοχή των αγορών της ευρύτερης περιοχής προς όφελος των καταναλωτών.

Η σπουδαιότητα του έργου έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως έργο εθνικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριλαμβάνει τον IGB στην πρότασή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), ενώ έχει ήδη εγκριθεί η συγχρηματοδότησή του με 45.000.000 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος EEPR.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή