Επενδύουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας

Επενδύουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα παρουσίασε την προηγούμενη χρονιά το πρώτο της σε μια δεκαετία, πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με νέα σημερινά στοιχεία, εκπληρώνοντας έτσι τον όρο- κλειδί των διεθνών πιστωτών έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι το πλεόνασμα της κεντρικής διακυβέρνησης το προηγούμενο έτος, ανήλθε στα 691 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τα κονδύλια της ΕΕ προς την Ελλάδα για δημόσια έργα, τα οποία θα καταβληθούν τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι σύμφωνο με το πλεόνασμα των 812 εκατ. ευρώ, που έχει περιληφθεί στον τελευταίο προϋπολογισμό, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει και ενισχύει τις εκτιμήσεις μας για την χρονιά που πέρασε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Η χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια και τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν».

Για τους δώδεκα μήνες του έτους, η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν στα 52,9 δισ. από 51,9 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν στα 58,3 δισ. ευρώ από 67,6 δισ. ευρώ. Τα τελικά ποσά του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2013, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τον Απρίλιο, αναφέρει η Wall Street Journal.

Τις πολιτικές εξελίξεις «δείχνει» ως το βασικό ρίσκο της Ελλάδας, η JP Morgan.

Ειδικότερα, ως «ρίσκο» για την πορεία της ελληνικής αγοράς, παρουσιάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες μάλιστα «βλέπει» (με ποσοστό πιθανοτήτων 50% και πλέον) το φθινόπωρο του 2014. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και μία γενική εξομάλυνση του περιβάλλοντος θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτηρίζει «ακροαριστερά» («far left party»), καθώς αναδιαρθρώνει τις θέσεις της για να διεκδικήσει την εξουσία. Ωστόσο, όπως σημειώνει, βραχυπρόθεσμα για το Χρηματιστήριο, οι νέες εθνικές εκλογές και μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Άλλο «ρίσκο» για την τράπεζα είναι η αλλαγή στάσης των hedge funds, που είναι οι βασικοί παίκτες των warrants των τραπεζών. Η εκτίμηση της JP Morgan είναι ότι κάποια στιγμή θα βγουν πωλητές, όταν όμως θα υπάρξουν αγοραστικές κινήσεις από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών.

Για την Ελλάδα ο αμερικανικός κολοσσός κάνει λόγο για υπερεπένδυση, αντίθετα με την υπόλοιπη στρατηγική της στην αναδυόμενη Ευρώπη. Αναμένει από τις ελληνικές μετοχές να συνεχίσουν την άνοδο για τρεις λόγους: Επειδή οι κεφαλαιοποιήσεις παραμένουν χαμηλές σε σχέση με τις αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές στους αντίστοιχους κλάδους. Επειδή, το ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει το 2014 για πρώτη φορά μετά το 2007, ενώ τα spreads θα υποχωρήσουν περισσότερο. Και τέλος, επειδή η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο πεδίο υποεπένδυσης στις αναδυόμενες αγορές, συγκεντρώνοντας μόλις τo 2% σε σύσταση οverweight, ενώ το 87% underweight.

Ο τραπεζικός κολοσσός επιλέγει για επένδυση την Πειραιώς και τη ΔΕΗ, ενώ για τον ΟΤΕ σημειώνει ότι έχει τη μικρότερη χρηματοοικονομική επιβάρυνση σε σχέση με οποιαδήποτε εταιρεία της δυτικής Ευρώπης και διαπραγματεύεται δύο φορές τις ελεύθερες ταμειακές ροές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή