Στην τελική ευθεία η έγκριση για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού

Στην τελική ευθεία η έγκριση για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Αύριο Πέμπτη αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης αξιοποίησης της δημόσιας έκτασης, προκειμένου αυτό να παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οι τελευταίοι, βάσει του σχεδίου, θα κληθούν να υποβάλουν την τελική και δεσμευτική προσφορά τους. Η όλη αυτή διαδικασία εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περίπου ένα μήνα, οπότε μια οριστική υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού το τελευταίο διάστημα έχει καθυστερήσει, αφού το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού είχε «κολλήσει» σε υπουργικά γραφεία. Το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω του μεγέθους και της πολιτικής σημασίας του έργου, απέστειλε το κείμενο της σύμβασης σε Μέγαρο Μαξίμου και ορισμένους υπουργούς, προκειμένου να διατυπώσουν τυχόν παρατηρήσεις. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η διαδικασία αυτή «κόλλησε» σε υπουργικό γραφείο, και ότι απαιτήθηκε η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να ξεμπλοκάρει.

Παράλληλα, φαίνεται να κορυφώνονται και οι διεργασίες των άμεσα ενδιαφερόμενων επενδυτών για το έργο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές (Elbit, Lamda Development και London Regional Properties) βρίσκονται σε συζητήσεις με αρκετά επενδυτικά κεφάλαια (funds) ή/και τράπεζες που θ’ αναλάβουν τη χρηματοδότηση του έργου. Επίσης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, συζητήσεις φέρεται να διεξάγονται και μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών, με απώτερο στόχο τη συνεργασία τους στο συγκεκριμένο έργο. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου η τουρκική Dogus, η οποία ενώ αρχικά συμμετείχε με δική της προσφορά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, στο τέλος επέλεξε να συμμετάσχει στην προσφορά των αραβικών συμφερόντων Jermyn.

Σαν συνέπεια πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν στο τέλος αυτής της διαδικασίας την υποβολή λιγότερων από τρεις προσφορές. Το ΤΑΙΠΕΔ παρόλο που δεν θα έχει νομικό πρόβλημα να κατακυρώσει ένα διαγωνισμό με μια προσφορά, εντούτοις τόσο για λόγους ανταγωνισμού, όσο και για πολιτικούς λόγους, απεύχεται το ενδεχόμενο οι τρεις προσφορές να γίνουν μία.

Αλλωστε, ήδη, μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φαίνεται να κινητοποιούνται και οι έμμεσα ενδιαφερόμενοι και όσοι δεν επιθυμούν την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Χθες οι δήμαρχοι των τριών όμορων δήμων με την προς παραχώρηση έκταση, τάχθηκαν γι’ άλλη μια φορά κατά της σχετικής αποκρατικοποίησης. «Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις του διαγωνισμού για την επιλογή επενδυτή, κάνουν τα πάντα για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν οι δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το σχέδιο που έχει δρομολογηθεί καταστρέφει «το μέλλον των επόμενων γενιών» και ότι βάζει «τους δημοσιονομικούς στόχους πάνω από την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοπρέπειά μας».

Τέλος αναφέρουν ότι παραμένουν σταθεροί υποστηρικτές των μελετών αξιοποίησης του Ελληνικού που έχουν εκπονήσει το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίες προβλέπουν τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή