Χάθηκαν 2 εκατ. θέσεις εργασίας λόγω εφαρμογής των Μνημονίων

Χάθηκαν 2 εκατ. θέσεις εργασίας λόγω εφαρμογής των Μνημονίων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλεια 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας είχαν την τελευταία τετραετία οι τέσσερις χώρες που τέθηκαν υπό καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρόκειται για απώλεια η οποία αντιστοιχεί στο 15% των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Απώλεια που δεν επιτρέπει όπως αναφέρεται στο σχέδιο Γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης τους εύκολους πανηγυρισμούς για δήθεν μείωση της ανεργίας. Η Επιτροπή Απασχόλησης σε κείμενο που ζήτησε να συμπεριλάβει η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής σχετικά με τη «διερευνητική έκθεση για τον ρόλο και τις εργασίες της τρόικας» εκφράζει «τη λύπη της διότι η επιβράδυνση της φθίνουσας πορείας που ακολουθεί το ποσοστό ανεργίας συγχέεται με ανάκτηση των θέσεων εργασίας που έχουν απολεσθεί» σημειώνεται στο κείμενο του οποίου συντάκτης είναι ο Αλεχάνδρο Θέρκας.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο γνωμοδότησης, η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης των 4 χωρών χαρακτηρίζεται ως «απελπιστική». Οχι μόνο για τα δραματικά ποσοστά ανεργίας αλλά, για τη σύνδεση της απώλειας θέσεων εργασίας «με τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και συνταξιοδότησης». Οι συνέπειες αυτές «είναι ακόμη πιο σοβαρές, διότι το χάσμα μεταξύ των στόχων της στρατηγικής "Ευρώπης 2020" και της πραγματικότητας διευρύνεται διαρκώς».

Η κριτική για τις οδυνηρές επιπτώσεις στην απασχόληση και τη φτώχεια από τα προγράμματα προσαρμογής αν και διατυπωμένη ύστερα από πολυετή καθυστέρηση είναι, δριμεία. «Τα εν λόγω προγράμματα σχεδιάστηκαν χωρίς ουδεμία εκτίμηση των συνεπειών όπως θα μπορούσε να γίνει με μελέτες επιπτώσεων ή σε συντονισμό με την Επιτροπή Απασχόλησης, το Συμβούλιο (EPSCO) ή τον Επίτροπο». Επίσης διαπιστώνεται ότι «οι πλέον ευπαθείς ομάδες -οι μακροχρόνια άνεργοι, οι γυναίκες, οι διακινούμενοι εργαζόμενοι και τα άτομα με αναπηρία- έχουν πληγεί έντονα και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο».

Επίσης, στην έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης (στην οποία από τους Ελληνες ευρωβουλευτές συμμετέχουν ο κ. Κ. Πουπάκης και η κ. Σ. Ράπτη) επισημαίνονται τα υψηλά ποσοστά φτώχειας (26% στην Πορτογαλία και 15% στην Ιρλανδία) και σημειώνεται ότι «πίσω από τα στατιστικά στοιχεία κρύβεται μια πολύ σκληρότερη πραγματικότητα η οποία συνίσταται στο ότι το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ συνεπάγεται, επίσης, χαμηλότερο όριο φτώχειας». Κι αυτό, σύμφωνα με τους συντάκτες της Επιτροπής σημαίνει ότι «σήμερα θεωρούμε πως δεν ζουν σε συνθήκες φτώχειας άνθρωποι που μέχρι προσφάτως χαρακτηρίζαμε φτωχούς».

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά στην απαγόρευση που θέτει η Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (άρθρο 168, παράγραφος 7) σε περικοπές δαπανών υγείας.

Παραδέχεται ουσιαστικά και τη διάλυση των συμβάσεων αρκούμενη, όμως, στην έκφραση λύπης για το γεγονός πως «τα προγράμματα που επιβλήθηκαν στις τέσσερις χώρες επιτρέπουν σε εταιρείες να απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να επανεξετάζουν κλαδικές συμβάσεις με άμεσες επιπτώσεις για τη δομή και τις αξίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προβλέπονται στα αντίστοιχα εθνικά συντάγματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή