Στο τραπέζι η αύξηση του ρυθμιστικού εσόδου του ΑΔΜΗΕ

Στο τραπέζι η αύξηση του ρυθμιστικού εσόδου του ΑΔΜΗΕ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της αύξησης του ρυθμιστικού εσόδου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η αρμοδιότητα, ωστόσο, για την αναπροσαρμογή του ρυθμιζόμενου εσόδου του ΑΔΜΗΕ, που σήμερα ανέρχεται στο 8%, ανήκει στη ΡΑΕ, η Ολομέλεια της οποίας είχε προγραμματιστεί για χθες προκειμένου να αποφασίσει και αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Το θέμα της αναπροσαρμογής του εσόδου του ΑΔΜΗΕ προέκυψε ενόψει της ιδιωτικοποίησης και προκειμένου να καταστήσει πιο ελκυστική για τους επενδυτές την εταιρεία. Απαντώντας σε σχετικά σχόλια βουλευτών, ο υφυπουργός συνέδεσε το έσοδο του ΑΔΜΗΕ με τις προγραμματισμένες επενδύσεις για τη διασύνδεση των νησιών. «Οταν ζητούμε διασύνδεση Κυκλάδων και Κρήτης, η οποία στοιχίζει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στον Ελληνα φορολογούμενο, να ξέρουμε γιατί συζητάμε» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι για να γίνουν χρειάζονται κεφάλαια. Ο ίδιος θύμισε ότι ο ΑΔΜΗΕ πέρυσι έκανε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ΡΑΕ, διότι η απόδοση 8% που ενέκρινε κρίθηκε χαμηλή.

Αντίστοιχη άποψη με αυτή του κ. Παπαγεωργίου εκφράζεται και από πλευράς της ΔΕΗ. Αρμόδια στελέχη τονίζουν χαρακτηριστικά ότι με τη σημερινή ρυθμιζόμενη απόδοση κεφαλαίων του 8% για τον ΑΔΜΗΕ, όχι μόνο δεν μπορείς να προσελκύσεις επενδυτή για την εταιρεία, αλλά δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες για την υλοποίηση του επικαιροποιημένου επενδυτικού προγράμματος που περιλαμβάνει κομβικά έργα για το σύστημα, όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης. Αίτημα για βελτίωση των αποδόσεων της εταιρείας έχει πάντως τεθεί, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, και από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές για τον ΑΔΜΗΕ, τον Ιταλό Διαχειριστή Δικτύου ΤΕRNA και την κινεζική εταιρεία Tsate Grid (SGCC).

Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή