ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Προσπάθειες για μείωση του ΦΠΑ στις ακτοπλοϊκές μεταφορές

m-varvitsiotis-prospatheies-gia-meiosi-toy-fpa-stis-aktoploikes-metafores-2001168

Τη μείωση του ΦΠΑ στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, που αποτελεί καίρια συμβολή στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης των νησιωτικών προορισμών, επιδιώκει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως ανακοίνωσε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ).

Στο πλαίσιο της παρουσίας του κ. Βαρβιτσιώτη στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΞΕΕ, ανταλλάχτηκαν απόψεις για κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Αναφορικά με τη διασφάλιση επαρκών ακτοπλοϊκών συνδέσεων ενδονησιωτικών επικοινωνιών, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου τόνισε ότι πρώτη μέριμνα του υπουργείου είναι η ακτοπλοϊκή κάλυψη όλων των νησιών της χώρας, γεγονός που επιβάλλει έναν εξορθολογισμό και αναδιάρθρωση στις υφιστάμενες ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις προς όφελος των άγονων γραμμών.

Για τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μεταφορών δήλωσε ότι έχουν ήδη εγκριθεί όλα τα δρομολόγια από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Για τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις και τέλη όσον αφορά στον ελλιμενισμό των τουριστικών σκαφών, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι το υπουργείο, έχοντας έτοιμο όλο το πλαίσιο για τα σκάφη αναψυχής, καταργεί μια σειρά από γραφειοκρατικού τύπου αγκυλώσεις που αφορούν τον απόπλου και τον κατάπλου των σκαφών, το τέλος 0,88 ευρώ, και την ερασιτεχνική άδεια αλιείας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το υπουργείο αύξησε το δυναμικό της λιμενικής αστυνομίας στα νησιά τα οποία αποτελούν χώρους εισόδου λαθρομεταναστών και προγραμματίζει την πύκνωση των ελέγχων για την πάταξη της άγρας πελατών και του παραεμπορίου κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Σε σχέση με τα Υδατοδρόμια, είπε ότι ολοκληρώθηκε από το υπουργείο όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους και αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες υδροπλάνων.

Ο Πειραιάς, σύμφωνα με τον υπουργό, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων λιμενικών έργων θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια για κρουαζιερόπλοια σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως είπε συμπληρώνονται, επίσης, οι υποδομές σε λιμένες που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια, όπως ο λιμένας του Κατάκολου.