Eurobank: Οι προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Eurobank: Οι προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπό προϋποθέσεις επιστροφή στις αγορές εντός του 2014 «βλέπει» η Eurobank για την Ελλάδα, σε ειδική μελέτη της για τα προβλεπόμενα χρηματοδοτικά κενά, τα περιθώρια συμφωνίας με τους επίσημους δανειστές για ένα νέο πακέτο ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους (OSI) και τη δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το 2014 με την έκδοση μεσοπρόθεσμου ομολόγου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος οικονομική ανάλυσης και αγορών της τράπεζας, κ. Π. Μονοκρούσο, που υπογράφει την έκθεση, ένας από τους βασικότερους όρους για να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί και πάλι από τις αγορές φέτος είναι η περαιτέρω μείωση της διαφοράς απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών κατά 150 μονάδες βάσης, λαμβάνοντας υπόψη και το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το μέσο ονομαστικό επιτόκιο επί του συνόλου του δημοσίου χρέους της Ελλάδας την περίοδο 20132018 υπολογίζεται σε μόλις 3,1% και είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη για την αντίστοιχη περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 3,4% για το Βέλγιο, στο 3,5% για την Πορτογαλία, στο 3,8% στην Ισπανία, στο 3,9% στην Ιρλανδία και στο 4,4% για την Ιταλία. «Η ανωτέρω εξέλιξη δεν καθιστά μόνο πολύ πιο διατηρήσιμο το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους από ό,τι στο παρελθόν, αλλά υποδηλώνει και τη δυνατότητα ταχύτερης, σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αναστροφής του φαινομένου της χιονοστιβάδας (αυτόματη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ) όταν ο ρυθμός μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας υπερβεί το 3,1%», αναφέρει η τράπεζα στην έκθεσή της.

Ταυτόχρονα, η μέση ετήσια δαπάνη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) της Ελλάδας για την αποπληρωμή τόκων επί του συνόλου του δημοσίου χρέους εκτιμάται από την Eurobank ότι θα διαμορφωθεί στο 4,9% για την περίοδο 2013-2018, σε σύγκριση με 10% και πλέον πριν από την υλοποίηση του PSI και τις αποφάσεις του Eurogroup της 26ης/27ης Νοεμβρίου 2012 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Αν και η συγκεκριμένη δαπάνη παραμένει υψηλή, «περαιτέρω σημαντική μείωσή της αναμένεται μέσω ενός νέου πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους επίσημους δανειστές» κατά την τράπεζα. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη μέση δαπάνη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,7% για τη Γερμανία, 3,3% για το Βέλγιο, 3,6% για την Ισπανία, 4,1% για την Πορτογαλία, 4,3% για την Ιρλανδία και 5,5% για την Ιταλία.

Σε ονομαστικούς όρους, το σύνολο του προβλεπόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος και των τοκοχρεολυσίων της Ελλάδας το 2014 υπολογίζεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης (περίπου 21 δισ. ευρώ έναντι 131 δισ. ευρώ για την Ισπανία και 236 δισ. για την Ιταλία). Επίσης, η τράπεζα επισημαίνει ότι περισσότερο από το 90% του ελληνικού δημοσίου χρέους διακρατείται πλέον από τον επίσημο τομέα (κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ΔΝΤ και Ευρωσύστημα) και, συνεπώς, η εξυπηρέτησή του καθίσταται ευκολότερα διαχειρίσιμη από ό,τι στο παρελθόν, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπ’ όψιν:

1. Το ενδεχόμενο νέου πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους επίσημους δανειστές το 2014 και

2. Η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για παροχή, υπό προϋποθέσεις, επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής και πέραν αυτής, μέχρι η χώρα να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Πέραν αυτών, η Eurobank αναφέρει ότι εάν η Ευρωζώνη αποφασίσει την αντικατάσταση των διμερών ευρωπαϊκών δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου Μνημονίου (GLF) με 50ετές τοκοχρεολυτικό ομόλογο (amortizing bond) σταθερού επιτοκίου (0,6%) και 10ετούς περιόδου χάριτος στις πληρωμές τόκων και χρεολυσίων, τότε θα επιτευχθεί σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 3 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες έως το 2020 (και 7 περίπου μονάδες έως το 2030). Επίσης, οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα μειωθούν κατά περίπου 15,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 50ετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή