Στις τράπεζες οι πληρωμές χρηματικών ενταλμάτων από το Δημόσιο

Στις τράπεζες οι πληρωμές χρηματικών ενταλμάτων από το Δημόσιο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι πληρωμές χρηματικών ενταλμάτων από το Δημόσιο. Εως τώρα, οι πληρωμές πραγματοποιούνταν από τις εφορίες, αλλά με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, το σύστημα αλλάζει στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και του καλύτερου ελέγχου των δαπανών που γίνονται.

Πλέον, όλες οι πληρωμές θα γίνονται με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων από την ΤτΕ, ενώ θα έχει προηγηθεί αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με οφειλές που ενδεχομένως να έχει ο δικαιούχος προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά Ταμεία. Μάλιστα, όπως προβλέπεται, οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται με ηλεκτρονική επιστολή για την πίστωση των λογαριασμών τους.

Με τον τρόπο αυτό, ολόκληρη η διαδικασία της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου θα εκτελείται από μία υπηρεσία. Επί της ουσίας, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα μειωθεί αισθητά η γραφειοκρατία και ταυτόχρονα θα αποφεύγονται καθυστερήσεις στις πληρωμές των πιστωτών του Δημοσίου, καθώς θα σταματήσουν οι εφορίες να ασκούν δραστηριότητες που δεν έχουν να κάνουν με την κύρια ελεγκτική τους αποστολή.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί ριζική αλλαγή σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Επιπλέον, από τις αλλαγές αυτές, θα μειωθεί σημαντικά και ο κίνδυνος της καθυστέρησης για περισσότερες από 90 ημέρες της καταβολής των οφειλόμενων ποσών. Υπενθυμίζεται, ότι μετά την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, προβλέπεται προσαύξηση της οφειλής με ετήσιο επιτόκιο 6% σε βάρος του Δημοσίου, εφόσον το κράτος δεν πληρώνει μέσα σε 90 ημέρες τα χρέη του, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι και η αγορά θα επωφεληθεί από την ταχύτερη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή