Μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου η επιστροφή της Τρόικας

Μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου η επιστροφή της Τρόικας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα πριν το τέλος του μήνα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», κατά τη διάρκεια του τακτικού μπρίφινγκ των δημοσιογράφων, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μπαγί τόνισε πάντως ότι οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών μας και δεν έχει ληφθεί απόφαση για την ακριβή ημερομηνία επιστροφής. Μάλιστα, διέψευσε κατηγορηματικά «τα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο» ότι έχει αποφασιστεί η επιστροφή των ελεγκτών της Τρόικας στις 20 ή τις 22 του μήνα. Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η επιστροφή θα γίνει μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Eurostat, η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη, καθώς τον Δεκέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -1,8%. Ακολουθεί η Κύπρος, με ετήσιο αποπληθωρισμό τον Δεκέμβριο 1,3%. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε, όπου ο μέσος πληθωρισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κυμάνθηκε σε αρνητικά επίπεδα (-0,9%). Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο +0,8%, από +0,9% τον Νοέμβριο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο+ 0,3% τον Δεκέμβριο, στη ζώνη του ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2012, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανερχόταν σε +2,2% γεγονός ενδεικτικό των αποπληθωριστικών πιέσεων στην περιοχή.

Πληθωρισμός σημαίνει αύξηση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε μία χώρα. Το ποσοστό του μετράει τη μεταβολή της αξίας του χρήματος. Όταν έχουμε θετικό πληθωρισμό, το χρήμα χάνει την αξία του, καθώς τα ίδια χρήματα αγοράζουν λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες. Όταν έχουμε αποπληθωρισμό, τα ίδια λεφτά αγοράζουν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Επειδή όμως αποπληθωρισμός σημαίνει και μείωση της αξίας των αγαθών και υπηρεσιών σε μία χώρα, συνεπάγεται και ταυτόχρονα μείωση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος). Το ΑΕΠ είναι ο βασικός δείκτης που μετράει το μέγεθος μίας οικονομίας, αφού συνυπολογίζει τη συνολική αξία όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται σε μία περιοχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή