Πρόστιμα – μαμούθ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ

Πρόστιμα – μαμούθ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Υπό την απειλή υψηλών προστίμων βρίσκονται όσοι ξεχάσουν να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ το οικονομικό επιτελείο μελετάει αλλαγές για τον τρόπο αποπληρωμής του συγκεκριμένου φόρου.

 
Ακόμα και μία μέρα εάν καθυστερήσει ο υπόχρεος να υποβάλει τη δήλωση ΦΠΑ, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο από 1.000 έως 2.500 ευρώ (εξαρτάται από την κατηγορία βιβλίων που τηρεί), ενώ ταυτόχρονα θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το διπλάσιο του φόρου που δηλώνει. Μάλιστα, αυτά ισχύουν για την πρώτη φορά που ο φορολογούμενος δεν υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωση ΦΠΑ. Σε περίπτωση που δεν τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και δεύτερη φορά εντός 5ετίας το πρόστιμο που θα του επιβληθεί κυμαίνεται από 2.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ στην τρίτη φορά (εντός 5ετίας) το πρόστιμο κινείται μεταξύ 4.000 και 10.000 ευρώ.

 
Ολα τα παραπάνω θα εφαρμόζονται για τις περιπτώσεις που οι δηλώσεις είναι εκπρόθεσμες. Εάν ο υπόχρεος δεν φροντίσει να εξυπηρετήσει την οφειλή του εμπρόθεσμα, τότε υπάρχει και νέα σειρά προστίμων. Από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης εξόφλησης αρχίζει να μετρά ετήσιο επιτόκιο 8,76%, ενώ όταν περάσει δίμηνο επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής και όταν παρέλθει χρόνος το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20%. Στην περίπτωση που ο φόρος δεν εξοφληθεί εντός διετίας φτάνει το 30%.

 
Είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να υποχρεώσει τους φορολογούμενους να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Και αυτό γιατί το οικονομικό επιτελείο θέλει να γνωρίζει τι έχει να λαμβάνει, ακόμα κι αν οι υπόχρεοι δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα. Πάντως, αναγνωρίζουν στο υπουργείο την αυστηρότητα των ποινών και ειδικά εκείνων που αφορούν την πρώτη εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ.

 
Πέραν αυτών, όμως, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προωθήσει στη Βουλή ρύθμιση με την οποία θα καταργείται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστου ποσού 10 ευρώ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων. Στο οικονομικό επιτελείο σκέφτονται η υποβολή της δήλωσης να μπορεί να γίνεται έως και τις 26 κάθε μήνα, αντί της 20ής που ισχύει.

 
Επειτα, ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του σε δύο δόσεις. Η μία θα πρέπει να καταβάλλεται έως το τέλος του μήνα υποβολής της δήλωσης και η δεύτερη έως το τέλος του επόμενου μήνα. Μάλιστα, η δεύτερη δόση θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%, σε μία προσπάθεια να υπάρχει αντικίνητρο στην καταβολή του φόρου σε δύο δόσεις.

 
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών παρείχε χθες διευκρινίσεις σχετικά με την εμπρόθεσμη υποβολή των τροποποιητικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (Δεκέμβριος 2013 και 4ο τρίμηνο 2013). Ειδικότερα:
 
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ), από 1.1.2014 κάθε δήλωση που υποβάλλεται οριστικοποιείται άμεσα κατά τον χρόνο υποβολής της. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατή η ακύρωσή της από το σύστημα, όπως συνέβαινε μέχρι 31.12.13.
 
2. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αρχική δήλωση με λανθασμένα δεδομένα, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, στην οποία θα εμφανίζονται τα ορθά στοιχεία της επιχείρησης.
 
3. Οι δηλώσεις γίνονται αποδεκτές και χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού, το οποίο βεβαιώνεται και εκδίδεται ταυτότητα οφειλής για την εξόφλησή του.
 
4. Στην περίπτωση που με την τροποποιητική δήλωση μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής του μη οφειλόμενου ποσού. Η τακτοποίηση της διαφοράς αυτής θα πραγματοποιηθεί εκ των υστέρων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και των δύο δηλώσεων.
 
5. Για την αποφυγή κυρώσεων μη εμπρόθεσμης καταβολής και δεδομένου ότι η επιχείρηση μπορεί να καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό και σε οποιοδήποτε χρόνο επιλέξει, οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλουν μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία (20.1.14) μόνο το πραγματικά οφειλόμενο ποσό. Για οποιοδήποτε οφειλόμενο τελικά ποσό δεν καταβληθεί μέχρι την προθεσμία αυτή, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον ΚΦΔ κυρώσεις.

 
6. Είναι ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης, όταν αυτή υποβληθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την υποβολή της αρχικής, καθώς απαιτείται η εκ των προτέρων ένταξή της στο σύστημα TAXIS. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει ξανά προσπάθεια υποβολής της τροποποιητικής αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή