Περισσότερα από 200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια καταθέσεων

Περισσότερα από 200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια καταθέσεων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχέσεων, καθώς μέσα σε τρεις εβδομάδες οι τέσσερις εφορίες που το εφαρμόζουν πιλοτικά έχουν ήδη εκδώσει περισσότερα από 200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επεκταθεί το μέτρο στο σύνολο των εφοριών το ταχύτερο δυνατόν, με αρμόδια στελέχη να εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου, καθώς ακόμα εντοπίζονται διάφορα τεχνικά προβλήματα που θα πρέπει να επιδιορθωθούν.

 
Το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά στις εφορίες Ηλιούπολης, Κηφισιάς, Α΄ Αθηνών και στη ΔΑΕ Πειραιά, με τα αποτελέσματα να αφήνουν ικανοποιημένο το οικονομικό επιτελείο. Για τη διεκπεραίωση των εντολών ηλεκτρονικής κατάσχεσης έχουν δημιουργηθεί δύο κόμβοι. Υπάρχει ένας στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και ένας ακόμα στην εταιρεία «Τειρεσίας». Με τον πρώτο, οι ελεγκτικές υπηρεσίες υποβάλλουν τα ηλεκτρονικά αιτήματα κατάσχεσης, ενώ μέσω του δεύτερου διαβιβάζονται τα σχετικά αιτήματα σε όλες τις τράπεζες.

 
Ειδικότερα, η αρμόδια υπηρεσία φορολογικής διοίκησης υποβάλλει μέσω του κόμβου της ΓΓΠΣ κατασχετήριο αίτημα ηλεκτρονικά μέσω μηνυμάτων, προς τον κόμβο της εταιρείας «Τειρεσίας», ο οποίος με τη σειρά του το παραλαμβάνει και το προωθεί αυτόματα. Να σημειωθεί ότι για λόγους ασφαλείας, όλα τα φορολογικά ή τραπεζικά δεδομένα που ανταλλάσσονται κρυπτογραφούνται.

 
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τη διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, για να υποβληθεί ένα αίτημα άρσης τραπεζικού απορρήτου, απαραίτητο στοιχείο είναι ο ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου που ελέγχεται. Επίσης, απαιτούνται τα στοιχεία του χρήστη – ελεγκτή, της υπόθεσης, του Μητρώου που αφορούν στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αλλά και τα στοιχεία έγκρισης του προϊσταμένου. Με την υποβολή αιτήματος, ζητείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να απαντήσουν για το εκάστοτε ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, αν είναι πελάτης τους και εάν ναι, ζητείται ο κατάλογος με τα δεδομένα για καταθετικό λογαριασμό, καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό, χορηγητικό, επενδυτικό ή άλλο λογαριασμό που μπορεί να τηρείται στην τράπεζα.

 
Πρόσβαση στα αποτελέσματα των ελέγχων έχουν ο ελεγκτής και ο προϊστάμενός του, ενώ ο χρόνος διαβίβασης των αποτελεσμάτων είναι 24 ώρες. Μάλιστα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, από τη στιγμή που η τράπεζα εντοπίσει καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό του υπόχρεου, οφείλει να αποδώσει στο Δημόσιο τα προβλεπόμενα εντός 10 ημερών.

 
Γενικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί σταδιακά να περάσει μεγάλο μέρος των υπηρεσιών σε ηλεκτρονική μορφή. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 μόλις 10.000 πολίτες τα πλήρωσαν στις εφορίες, όταν το αντίστοιχο νούμερο πέρυσι ήταν 230.000. Επίσης, εκτιμάται ότι για φέτος το 97% των φορολογικών δηλώσεων θα κατατεθεί ηλεκτρονικά.

 
Πέραν αυτών, τις τελευταίες ημέρες έχει ανακινηθεί από φορείς της αγοράς θέμα νέας περαίωσης. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει συζητηθεί στο υπουργείο, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι μία ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μέτρου της περαίωσης θα έπρεπε να συνοδεύεται από επιβολή φόρου της τάξης του 25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή