Καλύτερα φοροφυγάς παρά να καθυστερήσεις την υποβολή της δήλωσης

Καλύτερα φοροφυγάς παρά να καθυστερήσεις την υποβολή της δήλωσης

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερα πρόστιμα για τις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και υψηλότερα για διαδικαστικές παραβάσεις, προβλέπει το νέο φορολογικό καθεστώς, που την τελευταία εβδομάδα έχει ξεσηκώσει τον επιχειρηματικό κόσμο.

Την αρχή έκανε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ακολούθησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ενώ χθες τις ενστάσεις τους επί των νέων διατάξεων εξέφρασαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Μάλιστα, οι διαμαρτυρίες τους δεν έμειναν σε επίπεδο ανακοίνωσης Τύπου, αλλά έφθασαν σχετικά υπομνήματα τόσο στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, όσο και στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Η αφορμή που πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων είναι τα πολύ υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται, ειδικά για παραβάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα. Οπως για παράδειγμα εάν καθυστερήσει κάποιος να υποβάλει τη δήλωση του ΦΠΑ θα του επιβληθεί πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 2.500 ευρώ (αναλόγως την κατηγορία βιβλίων που τηρεί). Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που δημιουργούν προβληματισμό.

Αύξηση 1.011%

Για παράδειγμα, ο νέος νόμος θεωρεί ότι για τη μη έκδοση 40 αποδείξεων λιανικής πώλησης μικρής αξίας (και χωρίς να υπάρχει άλλη διαδικαστική παράβαση εντός 5ετίας), το πρόστιμο που θα πρέπει να επιβληθεί είναι 100.000 ευρώ και δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Για την ίδια ακριβώς παράβαση, ο υπόχρεος θα καλούνταν να πληρώσει με το παλαιό καθεστώς 9.000 ευρώ. Επί της ουσίας, στο συγκεκριμένο παράδειγμα καταγράφεται αύξηση της τάξης των 1.011%.

Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται ότι το νέο καθεστώς προβλέπει μικρότερες ποινές για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν σημαντικά ποσά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η περίπτωση έκδοσης ή λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου ύψους 50.000 ευρώ. Με το παλαιό καθεστώς το πρόστιμο θα έφθανε (μετά τον συμβιβασμό) στα 50.000 ευρώ. Τώρα, το πρόστιμο θα ανέλθει στα 25.000 ευρώ (χωρίς περιθώριο συμβιβασμών). Δηλαδή, θα είναι μειωμένο κατά 50%.

Δρακόντεια μέτρα

Στο πλαίσιο των παραπάνω –και όχι μόνο– παραδειγμάτων, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναφέρει στο υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό ότι «προκειμένου να συνετιστούν οι φοροφυγάδες, λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα τη συμμόρφωση των επαγγελματιών, αλλά που τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους». Και συμπληρώνει πως «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόνοια, όταν ο πολίτης ή ο επαγγελματίας, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους, εξοντώνεται και μάλιστα όταν λειτουργεί χωρίς δόλο».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, προτείνει στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας «να εξετάσουν προσεκτικά και να εφαρμόσουν τα αυστηρά πρόστιμα μόνο σε όσους αποδεικνύεται ότι συστηματικά δεν εφαρμόζουν τον νόμο και φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν με δόλο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, κ. Π. Παπαδόπουλος, έκανε λόγο χθες για εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαιτίας των δυσβάσταχτων προστίμων που προβλέπονται στον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που τέθηκε σε εφαρμογή από την αρχή του έτους. «Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι εάν δεν ανασταλεί η εφαρμογή των διατάξεων, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν από τη λαίλαπα του μνημονίου θα βάλουν οριστικά λουκέτο», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι η αλόγιστη υπερφορολόγηση δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, αντιθέτως θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το μικρομεσαίο νοικοκυριό».

ΥΠΟΙΚ: Ξεκινά η αξιολόγηση των υπαλλήλων

Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών και θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή μετάταξης, μετά από την αξιολόγησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, δημιουργείται στο υπουργείο Οικονομικών Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με πρόεδρο και αναπληρωτή πρόεδρο μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Μέλη του Συμβουλίου θα είναι προϊστάμενοι του υπουργείου στις διευθύνσεις διοικητικής υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Διοίκησης και Ελέγχου Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από την Ε.Ε. και της γενικής διεύθυνσης του υπουργείου.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τριμελούς αυτού συμβουλίου περιλαμβάνεται η αποτίμηση των προσόντων των υπαλλήλων και η κατάρτιση βαθμολογικών πινάκων κατά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα, με τη λειτουργική, διοικητική και μηχανογραφική υποστήριξη του ΑΣΕΠ, τόσο για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα όσο και για τη μετάταξη τους σε φορείς του Δημοσίου.

Η θητεία του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου είναι τετραετής και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους έναρξης της θητείας αυτού και μπορεί να παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή