Οι 4 μνημονιακές δεσμεύσεις που πρέπει να κλείσουν άμεσα

Οι 4 μνημονιακές δεσμεύσεις που πρέπει να κλείσουν άμεσα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Υστερα από μήνες διαπραγματεύσεων (ο έλεγχος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013) χωρίς να επέλθει οριστική συμφωνία και με δεδομένο ότι όλοι αντιλαμβάνονται το πολιτικό κόστος (ενόψει ευρωεκλογών) που θα υπάρξει εάν ο έλεγχος παραταθεί και τους επόμενους μήνες, η τρόικα θα επιδιώξει στο ερχόμενο Eurogroup να επιτύχει ένα συμβιβασμό για το ποιες δράσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Η ίδια δείχνει διάθεση να μην επιμείνει σε ορισμένα θέματα (όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων), αλλά θεωρεί ότι για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα πρέπει να έχουν κλείσει κάποια σημαντικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θεωρούν ότι θα πρέπει να κλείσουν οπωσδήποτε τα εξής ζητήματα:

1. Το δημοσιονομικό κενό του 2014. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει πακέτο μέτρων 1,2 δισ. ευρώ για να καλυφθεί αντίστοιχου ύψους κενό, αλλά σύμφωνα με στελέχη της τρόικας, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα, καθώς έχουν ζητήσει περισσότερα στοιχεία από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχεται ότι τα ισοδύναμα μέτρα που παρουσιάστηκαν για το κενό που προκύπτει από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% φέτος και τον τρόπο εφαρμογής του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έχουν απορριφθεί από την τρόικα.

2. Μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της εφάπαξ μείωσής του. Πάντως, αυτή τη στιγμή, τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν διαφορετική προσέγγιση για το κόστος εφαρμογής του μέτρου, με την πρώτη να υπολογίζει απώλειες 800 – 900 εκατ. ευρώ και το υπουργείο στα 400 – 500 εκατ. ευρώ.

3. Δημοσιονομικό κενό του 2015. Η τρόικα πιέζει να υπάρξει δέσμευση της Ελλάδας για συγκεκριμένο ύψος μέτρων και συγκεκριμένους τομείς όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις.

4. Προώθηση μεταρρυθμίσεων. Ενα από τα θέματα που η τρόικα δεν θα κάνει πίσω είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για τη μείωση του διοικητικού βάρους και του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή