Επίλυση φορολογικών διαφορών μέσω του υπουργείου Οικονομικών

Επίλυση φορολογικών διαφορών μέσω του υπουργείου Οικονομικών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να περνούν πλέον όσοι επιθυμούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για φόρους και πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν σε ελέγχους οι οποίοι διενεργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου. Σε μια προσπάθεια αποφόρτισης των δικαστηρίων και παράλληλα ταχύτερης ενίσχυσης των κρατικών ταμείων, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην εφαρμογή του νέου καθεστώτος.

Αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια εκκρεμούν περισσότερες από 111.150 φορολογικές υποθέσεις, με την αξία τους να ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, ενώ το υφιστάμενο πλαίσιο εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι ξεκάθαρο ότι έχει αποτύχει. Και αυτό γιατί τα έσοδα που έχει καταφέρει να προσφέρει στα δημόσια ταμεία μετά βίας ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο, ότι το ζήτημα των φορολογικών δικών έχει επισημανθεί από την τρόικα πολλές φορές, ενώ στις επικαιροποιήσεις των Μνημονίων συμφωνούνται διαρκώς δράσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό και σε εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΕ), με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ενεργοποιούνται από εδώ και στο εξής οι ρυθμίσεις εκείνες που προβλέπουν την επίλυση των φορολογικών υποθέσεων μέσω των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, για φόρους και πρόστιμα που βεβαιώθηκαν έπειτα από ελέγχους που έγιναν μετά την 1η Ιανουαρίου, οι υπόχρεοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου, ασκώντας ενδικοφανή μέτρα, και όχι στη Δικαιοσύνη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε περίπτωση που προκαλείται αποδεδειγμένα «ανεπανόρθωτη βλάβη» σε βάρος του φορολογούμενου δίνεται η δυνατότητα να ανασταλεί μέχρι την έκδοση απόφασης η προκαταβολή του 50% των αμφισβητούμενων ποσών που προβλέπεται κανονικά.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έρχεται να αναλάβει τον ρόλο της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης του υπουργείου Οικονομικών, η οποία με τη σειρά της ήταν η συνέχεια της Επιτροπής του άρθρου 70. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η νέα δομή μπορεί να φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, δεδομένου ότι έως τώρα η Επιτροπή του άρθρου 70 και η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης δεν έχουν καταφέρει να αποδώσουν τα προσδοκώμενα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εντός του 2013 η Επιτροπή του άρθρου 70 και η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης ασχολήθηκαν με 35 φορολογικές υποθέσεις συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εισπράχθηκαν μόλις 12,7 εκατ. ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι το νούμερο αυτό θα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο φέτος.

Την εκτίμηση αυτή τη στηρίζουν στον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει η νέα Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Οπως προβλέπεται στο νέο καθεστώς που εφαρμόζεται από τις αρχές του μήνα, «η άσκηση οποιασδήποτε άλλης διοικητικής προσφυγής κατά των υποκείμενων στην ενδικοφανή προσφυγή πράξεων των φορολογικών αρχών, είναι απαράδεκτη».

Με τον τρόπο αυτό θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο ότι ενισχύεται σημαντικά ο ρόλος της νέας Διεύθυνσης. Παράλληλα, να σημειωθεί ότι η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών, μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση στον φορολογούμενο και τυχόν αναστολή της πληρωμής του 50% δεν απαλλάσσει τον υπόχρεο από τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή