ΤτΕ: Πώς το έλλειμμα γίνεται πλεόνασμα

ΤτΕ: Πώς το έλλειμμα γίνεται πλεόνασμα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 1,46 δισ. ευρώ υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού εάν ληφθούν υπ’ όψιν οι επιστροφές κερδών από τις κεντρικές τράπεζες και αφαιρεθούν οι δαπάνες για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τη μεθοδολογία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης το 2013 διαμορφώθηκε σε 12,79 δισ. ευρώ, έναντι 10,7 δισ. ευρώ το 2012.

Στην ανάλυση, η ΤτΕ αναφέρει ότι κατά το 2013, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, στα οποία δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 2.034 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, διαμορφώθηκαν σε 46.630 εκατ. ευρώ, από 48.313 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 6.139 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 57.797 εκατ. ευρώ, από 56.132 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012. Ετσι, το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (-6.718 εκατ. ευρώ) διαμορφώνεται σε πλεόνασμα 1.455 εκατ. ευρώ εάν συμπεριληφθούν έσοδα ύψους 2.034 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 6.139 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή