Την Πέμπτη η καταβολή της τρίτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης ύψους 38,5 εκατ.

Την Πέμπτη η καταβολή της τρίτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης ύψους 38,5 εκατ.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καταβολή της επόμενης δόσης του επιδόματος πετρελαίου, ύψους 38,5 εκατ. ευρώ περίπου, προς 327.000 δικαιούχους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 23 Ιανουαρίου 2013, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε μέσω μηνύματος στο Twitter χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης πάντως είναι εμφανή φέτος τα σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με πέρυσι που υποχώρησε σε ποσοστό 70%. Στη θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε τόσο η διεύρυνση του επιδόματος στα 0,35 ευρώ όσο και η μερική προκαταβολή του ποσού αλλά και η συγκυρία των χαμηλών τιμών. Από την έναρξη της σεζόν μέχρι και σήμερα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξακολουθεί να κινείται κάτω από το 1,30 ευρώ το λίτρο, διασφαλίζοντας για τους δικαιούχους του επιδόματος τελική τιμή κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο.

Ο Δεκέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας για την αγορά, η οποία είδε τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης να ανεβαίνουν μέχρι και 60% πάνω από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τον Ιανουάριο, ο ρυθμός ανόδου έχει υποχωρήσει στο 15-20% και αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στις ήπιες για την εποχή καιρικές συνθήκες. Οι εταιρείες, κατανοώντας τις δυσκολίες των καταναλωτών και προκειμένου να ενισχύσουν τον τζίρο τους, παρέχουν διευκολύνσεις πληρωμής μέσω άτοκων δόσεων με πιστωτικές κάρτες και προσφορές. Οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές έχουν περιοριστεί στα 500-600 λίτρα έναντι των 1.000 λίτρων προ κρίσης, ενώ πολλές εταιρείες αναλαμβάνουν και παραδόσεις κατ’ οίκον ακόμη και για ποσότητες 300 λίτρων.

Η εξέλιξη της ζήτησης θα κριθεί κατά βάση από τις καιρικές συνθήκες, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι ωστόσο στην κατάργηση της εξίσωσης των δύο φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αίτημα που προβάλλεται από πολλές πλευρές. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα επαναφέρει το λαθρεμπόριο, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών και αντιπροτείνουν να παραμείνει το μέτρο ως έχει και να γενικευθεί το επίδομα θέρμανσης σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων. Τα καυσόξυλα πάντως εξακολουθούν να αποτελούν πηγή θέρμανσης για πολλούς καταναλωτές, όπως μαρτυρεί το νέφος της αιθαλομίχλης. Μεγάλη είναι και η μερίδα καταναλωτών που καταφεύγει στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση, κυρίως γιατί δεν χρειάζεται να προπληρώσει το «καύσιμο» όπως στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και λόγω των δυνατοτήτων αποπληρωμής του λογαριασμού μέσω διακανονισμών με πολλές δόσεις.

Η χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την καταπολέμηση της αιθαλομίχλης. Αυξημένες τέλος είναι και οι καταναλώσεις φυσικού αερίου στις περιοχές που υπάρχει δίκτυο, καθώς το εν λόγω καύσιμο προσφέρει εξοικονόμηση μέχρι και 40% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή